Rusland mag vijand zijn

Hanneke van den Berg

Vijandige financiële transacties dreigen in ‘Jack Ryan: shadow recruit’ Amerika in de afgrond te storten.

Werk aan de winkel voor Jack Ryan, de onverschrokken CIA-agent die voor het eerst het licht zag in de spionagethrillers van Tom Clancy. Vier van diens boeken werden verfilmd. In ‘The hunt for Red October’ (1990), ‘Patriot games’ (1992), ‘Clear and present danger’ (1994) en ‘The sum of all fears’ (2002) werd Ryan achtereenvolgens gespeeld door Alec Baldwin, Harrison Ford en Ben Affleck. Nu valt Chris Pine de eer te beurt om de met een gevoelige neus voor complotten uitgeruste held uit te beelden.

De sympathieke Pine (Kirk in de laatste ‘Star Trek’-films) is de jongste van het stel. Zijn Jack Ryan is kersvers gerecruteerd door de Amerikaanse inlichtingendienst. Wie nu uitrekent dat dit avontuur zich dus in de jaren zestig zou moeten afspelen, heeft het mis. Met beelden van 9/11 en een hoofdrol voor een schurk uit de financiële wereld is het verhaal zo eigentijds als het maar zijn kan. Het is dan ook het eerste Jack Ryan-avontuur dat niet op een boek van de vorig jaar overleden Clancy is gebaseerd. De bedenkers namen de vrijheid om Jack Ryan, hier een briljant analyticus met gevechtservaring in Afghanistan, opnieuw uit te vinden.

Logica is bijzaak. Ergens zien we hoe vanuit een vliegend commandocentrum volgestouwd met beeldschermen razendsnel allerlei geheimen worden ontrafeld. Waarom moet Ryan dan nog persoonlijk zijn leven in Moskou in de waagschaal stellen? Omdat we anders natuurlijk al die de opwindende actie, met verrassingsaanvallen en opwindende achtervolgingen, zouden missen. Met vaart geregisseerd door voormalig Shakespeare-acteur Kenneth Branagh, die na ‘Thor’ kennelijk de smaak te pakken kreeg. Zelf speelt hij met plezier Ryans Russische tegenstander. Ja, Rusland mag weer ouderwets de vijand zijn.

De makers lijken eropuit de helden menselijk te maken. Dat wringt met het feit dat de geloofwaardigheid afneemt naarmate de adrenaline stijgt. Iemand suggereert nog even dat de CIA toch een bedenkelijke reputatie heeft. Mocht er al een smetje zijn, dan wordt dat in dit spektakel met zijn duidelijk onderscheid tussen goed en fout voortvarend weggepoetst. Het acteursgezelschap - met onder anderen een vaderlijke Kevin Costner en een felle Keira Knightley - is overigens niet verkeerd. Zij maken dat deze film lekker wegkijkt, zo lang het duurt.

‘Jack Ryan: shadow recruit’

Regie: Kenneth Branagh

Met: Chris Pine, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Keira Knightley

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.