Leergeld hoopt op blijvende samenwerking met Haarlemmermeer

Richard Walraven
Hoofddorp

Leergeld werkt in elk geval nog het eerste half jaar van 2014 samen met de gemeente Haarlemmermeer. Het bestuur verwacht dat ’Den Haag’ dan met nieuwe regels voor armoedebestrijding komt waardoor de samenwerking kan worden voortgezet.

Leergeld helpt arme gezinnen door voor kinderen uit die gezinnen bijvoorbeeld de contributie van een sportclub of de zwemles te betalen. Dat geld wordt, na beoordeling van de financiën van het gezin, rechtstreeks aan de sportclub of het zwembad betaald. Dat leverde een conflict op met de gemeente. Die vindt dat Leergeld een gezin niet mag beoordelen. Bovendien betaalt de gemeente geld uit aan de ouders, die het zelf mogen besteden.

,,We zijn blij dat we in elk geval het komende half jaar nog samen kunnen werken met de gemeente om gezinnen in een bredere context te ondersteunen’’, zegt bestuurslid Marion Hansen van Leergeld. ,,We zijn steeds in gesprek gebleven in het belang van de kinderen. We hopen dat we de uitvoerende samenwerking kunnen voortzetten.’’

De stichting, actief met zo’n vijftien vrijwilligers, heeft sinds de start in 2007 al 3.000 kinderen ondersteund. Doel is een sociaal isolement te voorkomen omdat deze kinderen vanwege financiële redenen niet met leeftijdgenoten kunnen meekomen. Via Leergeld kan bijvoorbeeld een fiets voor een kind worden aangevraagd. Met de gemeente wordt overlegd over de afgelopen najaar ingevoerde nieuwe werkwijze. Leergeld is bang dat gezinnen gaan ’verdwalen’ door ingewikkelde procedures. De gemeente wil blijven samenwerken met Leergeld.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.