’Bed als perfect vrouwenlichaam’

© Pr

Marja van Spaandonk

In de winkel kun je deze slapende schone voorlopig nog niet kopen. Maar wie filmpjes van Auping in de winkel ziet, kan het vooralsnog unieke stuk niet missen.

Eronder ligt een mooie ontwakende vrouw die zich ontspannen uitstrekt en de sprei in de vorm van een jurk loom om haar naakte lichaam heenslaat en rustig opstaat. Je zou er zin van krijgen zelf in bed te kruipen. En dat is nou precies de bedoeling. Want de gloednieuwe creatie, het symbool van de samenwerking tussen Auping en Taminiau, moet er mede voor zorgen dat het weer goed komt met de stagnerende omzet van het bedrijf. Dat ging onlangs om dezelfde reden terug van drie fabrieken tot één op een bedrijventerrein in Deventer met een nieuwe manier van werken.

Voor het ontwerp van de ’Sleeping beauty’, waarop het patroon van de allereerste bedspiraal van Auping uit 1910 is gestikt, werkte Taminiau drie weken intensief samen met de dames van het naaiatelier van Auping. De machine waar zij normaal de patronen mee op de matrassen stikken, werd aangepast naar de tekening van de ouderwetse spiraal. „Auping is een bedrijf waar nog heel ambachtelijk wordt gewerkt”, licht de ontwerper zijn besluit om met de beddengigant samen te werken toe.

Het is niet voor het eerst dat Auping samenwerkt met een topontwerper. De twee bestverkopende bedden van het bedrijf, de ’Cleopatra’ en de ’Auronde’, werden ontworpen door respectievelijk Dick Cordemeijer in 1953 en Frans de la Haye in 1973. „Van Taminiau, die bekendstaat om zijn liefde voor oude ambachten en handwerk, hebben wij minstens zulke hoge verwachtingen”, vertelt Margriet van Zijl, directeur marketing en innovatie van Auping.

Aankleding

De kledingontwerper die koningin Máxima in het populaire postzakpakje kreeg, zal geen nieuw bed ontwerpen. Hij richt zich op de aankleding daarvan. Hoe precies, blijft nog een verrassing. „Ik zie een bed als een perfect vrouwenlichaam dat je prachtig kunt aankleden met mooie schoenen, een jurk en een jasje”, vertelt hij.

Zelf ligt de ontwerper vooralsnog niet op een Auping-bed, maar op een zorgvuldig in elkaar getimmerd exemplaar op de bovenste verdieping van een Amsterdams grachtenpand. Hij slaapt er uitstekend op. „Ik heb het zo gemaakt dat ik op dezelfde hoogte lig als het raam, zodat ik een magnifiek uitzicht heb over de daken en de steeds wisselende lucht. De muren rondom mijn bed heb ik een warm grijze tint gegeven die meekleurt met de lucht, zodat de ruimte in balans is met buiten. Handig bovendien is de opslagruimte onder mijn bed en het bureau erachter.”

Op deze manier zou iedereen zijn slaapkamer moeten kunnen inrichten, vindt de ontwerper. En heeft hij nog advies voor een kleurtje op de slaapkamermuur? „Warm grijs, zoals in mijn slaapkamer, werkt goed als je hoog woont. Kijk je uit over het groen, dan zou ik juist kiezen voor een grijsgroene tint.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.