Verkoop bisschopshuis Haarlem rond

Kees van der Linden k.van.der.linden@hollandmediacombinatie.nl
Haarlem

De verkoop van het bisschoppelijke paleis van het rooms-katholieke bisdom Haarlem-Amsterdam is eindelijk rond. De nieuwe eigenaren gaan het verbouwen tot luxe stadsappartementen.

Dat laat de econoom van het bisdom, Thom van der Steen, weten. Afgelopen decembermaand is het bisdom tot overeenstemming gekomen met ’twee lokale beleggers’.

De nieuwe eigenaren willen voorlopig buiten de publiciteit blijven. De verkoopprijs is evenmin bekendgemaakt, maar loopt uiteraard ’in de miljoenen’, zo bevestigt de econoom.

Hotelketen

De verkoop van het paleis en zijn bijgebouwen is niet zonder slag of stoot gegaan. Kort nadat het enorme complex, dat de hele hoek van de Kruisweg en de Nieuwe Gracht beslaat, in 2013 te koop was gezet, meldde zich Vondel Hotels te Amsterdam.

De hotelketen wilde er een hotel onderbrengen dat bestaat uit verschillende kapitale panden die zonder uitzondering op de rijksmonumentenlijst staan.

Teneinde het logement rendabel te krijgen was een minimum aantal van 65 kamers nodig. Naar het schijnt is Vondel Hotels er niet in geslaagd om op dat punt overeenstemming te bereiken met de gemeente Haarlem en monumentenzorg.

Niets zeggen

Navraag bij Vondel Hotels leverde maandag hierover geen duidelijkheid op. ,,Wij willen hier niets meer over zeggen’’, aldus het licht verbitterde commentaar.

De overdracht staat gepland voor halverwege dit jaar. De plebanie oftewel pastorie naast de Nieuwe Baaf wordt het nieuwe bisschopshuis, hoewel de bisschop hier niet gaat wonen. Hij verhuist naar seminarie de Tiltenberg in Vogelenzang.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.