Vacature voor fietsende acrobate

Chinese gasten bij het Noordhollands Wintercircus in Heiloo. Foto Jan Jong

Jan Vriend

Chinese artiesten  proeven paling en bewonderen molen

Wat vooraf ging: circusondernemer Alex Sijm was vorig jaar op bezoek bij een circus in Zwitserland. De publiekstrekkers daar waren drie Chinese talenten, opgeleid bij het Staatscircus: mevrouw He Yuan rijdt met een eenwielfiets op een grote kogel terwijl ze met haar rechtervoet schalen vanaf haar grote teen op een theepot op haar hoofd weet te mikken. Haar man Yang Rui en hun artistieke pupil Ren Yanan doen een bijna onmogelijke evenwichtstact waarbij ze samen met een eenwielige fiets op het slappe koord balanceren. Sijm zag ze optreden en was verkocht: hij strikte de drie meteen voor zijn wintercircus in Heiloo en zijn aanstaande zomertournee.

Waarna hij ook stuitte op een circus van regeltjes om de Chinezen naar Nederland te halen: een werkvergunning aanvragen, bij het UWV, bijvoorbeeld. ,,Ik moest aantonen dat ik in Nederland geen mensen kon vinden die dit werk kunnen doen’’, vertelt Sijm. ,,Daarom heb ik - keurig volgens de regels - in mei al een paar vacatures op de website van het UWV gezet voor mensen die met een eenwielfiets op een kogel of een slap koord kunnen rijden. Daarop kwam natuurlijk geen enkele sollicitant. Dus in november kwam de werkvergunning.’’

Visum

De volgende stap was een visumaanvraag bij de ambassade in Peking, het regelen van tickets en een rondgang langs instanties. Even meekijken?

Maandagavond arriveerden de drie op Schiphol. Commotie bij de douane vanwege de opmerkelijke fietsjes en de kisten vol kostuums en rijstpannen in de bagage. Maar hup, na wat praten kan het hele spul door. Dinsdagochtend met Sijm naar de Immigratie en Naturalisatie Dienst in Hoofddorp voor de verblijfsvergunningen. Een map vol paperassen met voorbereidend werk mee. Ook het programmaboekje van het circus komt op tafel, als bewijsstuk.

Daarna lunch in Volendam. De gasten krijgen paling en haring voorgeschoteld en passen de Volendamse klederdracht. Vervolgens naar de GGD in Alkmaar, voor een tuberculosetest. De gespierde artiestentorso’s poseren voor fotoapparatuur. Eind deze week volgt de uitslag. Tegen drie uur rijdt Sijm ze naar de Belastingdienst waar ze documenten invullen en hun sofi-nummer krijgen. ,,Zonder sofi-nummer geen zorgverzekering’’, leerde Sijm, die zich meteen meldt bij een verzekeringskantoor.

Draak

Hoe kunnen de Chinese gasten hun thuisfront laten weten dat ze veilig aangekomen zijn in Nederland? Door een foto bij een molen te maken, natuurlijk. De Geestmolen in Alkmaar fungeert als fotomodel, He Yuan houdt haar Volendamse pak aan en collega-circusartiesten kruipen als welkomstcadeau in het pak van een Chinese draak.

Onderweg naar het circusterrein in Heiloo stoppen de circusdirecteur en zijn gastartiesten bij een winkel om serviesgoed en eten in te slaan. Voor de Chinezen staan naast de tent een paar caravans klaar. Daar arriveren ze tegen zeven uur. Dan willen ze maar één ding: zo snel mogelijk de nieuwe circustent in om te repeteren. Want hun lijven vragen om training, vertellen ze in hun beste Engels. Tegen half tien zetten ze in hun caravans de rijstpannen op.

He Yuan, Yang Rui en Ren Yanan zijn te zien bij het Noord-Hollands Wintercircus Sijm aan de Omloop in Heiloo. Voorstellingen van 21-31 december dagelijks om 12.30 en 16 uur. www.noordhollandswintercircus.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.