Perfect literair spel

Hanneke van den Berg

Met zijn debuutroman ‘Op de hoogte’, in de vorm van een brief aan een geliefde en haar repliek daarop, bewees de Vlaamse schrijver Christophe van Gerrewey (1982) al dat hij beslist geen dertien-in-een-dozijnschrijver is.

Met de onlangs verschenen opvolger ‘Trein met vertraging’ onderstreept hij dat nog eens extra.

Liefhebbers van een ‘spannend’ verhaal moeten deze roman maar links laten liggen. Er gebeurt namelijk bar weinig in de 238 pagina’s. Er rijdt een trein van Ostende naar Antwerpen, er ontstaat halverwege door onbekende oorzaak een half uur vertraging, de trein komt aan. Dat is alles. Maar in dat niet-gebeuren wekt Van Gerrewey een aantal passagiers tot leven door ons hun gedachtenwereld in te trekken. Zoals Roos die vlak voor vertrek de relatie met haar vriend beëindigd heeft. En Dirk, die zich voorgenomen heeft een tekst die hij voor een tijdschrift schreef te herzien, maar daarin gehinderd wordt door een horde van zestig schoolkinderen die in Gent instappen. Of René die met twee boodschappentassen vol diepvriesspullen even snel van de ene kant van Gent naar de andere hoopt te reizen.

Wat zij denken en doen is niet opzienbarend, niet dramatisch en zelfs niet ontroerend. Maar Van Gerrewey weet in een perfect literair spel zo diep in hun innerlijk door te dringen dat je hun wederwaardigheden ademloos uitleest.

Christophe van Gerrewey: Trein met vertraging. Uitg. De Bezige Bij, 19,95 euro

4 sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.