Pharrell Williams heeft patent op hitparadesucces [video]

Nanska van de Laar

Het moment dat Pharrell Williams (41) zijn tranen de vrije loop liet tijdens een interview met Oprah Winfrey zal bij een generatie muziekliefhebbers voor altijd op het netvlies staan. Een compilatie van zelfgemaakte ’Happy’-video’s, die mensen over de hele wereld op YouTube zetten, deed hem beseffen dat zijn song meer was dan zomaar een hit.

„Het was ineens mijn liedje niet meer”, bekent de tengere jongeman met de grote hoed. En Oprah zou Oprah niet zijn als zij Pharrell’s succes niet wist te vangen in een minstens even aanstekelijke oneliner. „’Happy’ komt van zo’n heldere plek, dat de energie ononderbroken van hart tot hart kon vloeien”, zei ze. Een zweverig statement, maar wél waar.

Spirituele verklaring

Pharrell Williams is ervan doordrongen dat alles wat hij in zijn 20-jarige carrière heeft gedaan, culmineert in ’Happy’. En ook hij probeert zijn succes te duiden met een zweverige, spirituele verklaring. Hij liet zich daarbij leiden door een uitspraak van een van de karakters uit de roman ’De alchemist’ van Paulo Coelho: ’Wanneer je écht wilt dat iets gaat gebeuren, dan zweert het hele universum samen om dat waar te maken’.

Terugblikkend op zijn leven tot dusver vindt hij talloze bewijzen dat het universum inderdaad het beste met hem voor had. Het universum in de personen van zijn muziekleraren, zijn ouders en zijn grootouders. Oma aan vaderskant voorspelde hem, lang voordat haar kleinzoon zelfs maar in de muziekindustrie bezig was, de sterrenstatus die hij nu heeft.

Toeval

Wie de biografie van Pharrell Williams erop naslaat, gaat ook bijna in bovennatuurlijke krachten geloven. Vlak bij zijn middelbare school stond namelijk de studio van Teddy Riley, de topproducer die met supersterren als Michael Jackson, Bobby Brown en Usher werkte. Toeval, zou je zeggen. Ook het feit dat Riley op een gegeven moment de Princess Ann High School binnenstapte om het talent daar te checken, zou je toevallig kunnen noemen. Riley zag daar Pharrell optreden met zijn maatje Chad Hugo, een gebeurtenis waaraan de twee jongens een uitnodiging voor de studio over hielden.

In de studio werkte Riley aan ’Rump shaker’, een track voor WreckX-n-Effect waarover Riley nog niet helemaal tevreden was. Toen Pharrell binnen de kortste keren met een pakkend refrein op de proppen kwam, wist Riley dat hij een talentje om te koesteren onder zijn vleugels had.

Dwangmatig

Pharrell en Chad vormden The Neptunes, het illustere producersduo dat een geloofwaardig visitekaartje afgaf met het nummer ’Superthug’ van Noreaga. De kracht van The Neptunes was dat de jongens altijd precies wisten hoe ze het beste uit een nummer konden halen.

Zo waren zij verantwoordelijk voor de eerste nummer 1-hit van Jay Z: ’I just wanna love U (Give it 2 me)’, een track die door Jay Z werd geschreven, maar pas na de make-over van The Neptunes hitwaardig werd. Vooral Pharrell, de goaltjesdief van de hitparade, heeft een fijne neus voor de puntjes op de i. Hij noemt zichzelf soms ’een perfectionistische nerd, op het ziekelijke af’. Het is een kwalificatie die terugkomt in de naam van N.E.R.D., de band die Williams en Hugo oprichtten samen met Shay Haley.

Die ziekelijke perfectie ligt ook ten grondslag aan het succes van ’Happy’, een nummer dat hij schreef voor de computeranimatiefilm ’Despicable me 2’. Pharrell had al diverse pogingen ondernomen om het ultieme geluksgevoel in een song te vangen, maar hij bleef ontevreden. Dat een dwangmatige zucht naar perfectie zijn vruchten af kan werpen, is nu voor eens en voor altijd gebleken.

Durf te dromen en schroom niet om die dromen ten uitvoer te brengen, luidt Pharrell’s devies. Het universum doet de rest.

Concert

Pharrell Williams met ’The dear GIRL tour’: dinsdag 23 september in Ziggo Dome in Amsterdam. www.ziggodome.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.