Run op rol Hannie Schaft
Acterend Nederland staat in de rij voor de hoofdrol in de muziekvoorstelling ’Het meisje met het rode haar’. Maar liefst 220 actrices reageerden op de oproep om in een theatertournee gestalte te geven aan de Haarlemse verzetsvrouw Hannie Schaft.
Het leven van rechtenstudente Hannie Schaft (1920-1945) is de leidraad van de voorstelling die volgend jaar - zeventig jaar na haar dood - in haar geboortestad in première gaat. Tijdens haar studie in Amsterdam raakte ze bevriend met joodse medestudenten. Vanuit die verbondenheid en vanuit haar sterke rechtvaardigheidsgevoel sloot ze zich aan bij het verzet. Samen met vriendinnen pleegde ze aanslagen op Duitsers en collaborateurs, zoals ’foute’ politiemensen.
De bezetters maakten al een tijd jacht op ’het meisje met het rode haar’ toen ze haar bij een wegversperring in Haarlem arresteerden. Ze had een pistool op zak. Omdat ze haar haar zwart had geverfd, was het voor de Duitsers niet meteen duidelijk wie ze voor zich hadden. Pas nadat bij een verhoor haar echte haar zichtbaar werd, beseften de bezetters dat de gevangene de gezochte verzetsvrouw was.
Hannie Schaft werd op 17 april 1945 gefusilleerd in de duinen bij Bloemendaal. Opmerkelijk detail: volgens overlevering zou ze daarbij niet meteen goed zijn geraakt, waarop ze de verantwoordelijke SD’ers toebeet ’Ik schiet beter’.
Film
,,Denk niet dat we na ’Soldaat van Oranje’ en het toneelstuk over Anne Frank zo nodig op zoek waren naar een onderwerp over de Tweede Wereldoorlog. We zochten in eerste instantie een thema waarover in het verleden een succesvolle Nederlandse film is gemaakt’’, zegt theaterproducent Hans Cornelissen, die bij het grote publiek bekend werd door zijn rol in de tv-serie ’Zeg ’ns Aaa’. Zijn theaterbedrijf DommelGraaf & Cornelissen bracht eerder voorstellingen over de Zangeres zonder Naam en Jacques Brel en musicals als ’Op Hoop van Zegen’ en ’De Jantjes’.
Met zijn keuze voor ’Het meisje met het rode haar’ verwijst Cornelissen naar de film van Ben Verbong uit 1981 met Renée Soutendijk in de titelrol. ,,Net als de film baseren wij ons verhaal ook op de roman van Theun de Vries. Het fascinerende van Hannie Schaft zijn haar afwegingen om als jonge vrouw zó ver in verzet te gaan dat ze de stap zette om op anderen te schieten. Vermoedelijk wilde ze wraak nemen op wat haar Joodse medestudenten werd aangedaan. Maar ik denk dat haar haat jegens de Duitsers extra intens werd nadat haar liefde dodelijk gewond raakte bij een aanslag. Dit gegeven is mede de basis voor het scenario.’’ Hij wijst erop dat het verhaal weliswaar zeventig jaar oud is, maar dat het gegeven actueler is dan ooit. ,,Verzet, moed, liefde en wanhoop zijn van alle tijden. En zelden waren er zo veel brandhaarden tegelijk in de wereld als nu.’’
Geen musical
De voorstelling zal tot maart 2016 in meer dan honderd theater te zien zijn. Cornelissen benadrukt dat het geen lichte musical wordt met dansers en meezingers. ,,Dit onderwerp vraagt om een ingetogen vorm van muziektheater.’’ Allard Blom schreef het script, Tom Bakker componeerde de muziek en Paul van Ewijk is aangetrokken als regisseur. Over de rolverdeling wil Cornelissen alleen nog kwijt dat Sjoerd Pleysier de vader van Hannie Schaft zal spelen.
Van de 220 actrices die belangstelling toonden voor de hoofdrol riep hij twaalf actrices op om auditie te doen. Wie de rol speelt, wordt binnenkort bekendgemaakt.