Heerlijk wonen dankzij inschattingsfout

Goed Wonen
Wagenweg haarlem

Vrijwel dagelijks gaan er bijzondere objecten van hand tot hand. Een opvallende architectuur, een prachtige ligging, een kindvriendelijke omgeving. In deze rubriek wordt verteld over het bijzondere van een object.

Tennisvereniging Eindenhout aan de Wagenweg onderscheidt zich in vele zaken. Er ligt nog vertrouwd gravel op de banen. Kunstlicht ontbreekt. De gezelligheid is er legendarisch. Bovendien beschikt het park over een dienstwoning waarin de pachter gedurende zijn contract zijn leven leidt.

Het bijzondere huis, volledig uit hout opgetrokken, staat er al ruim tachtig jaar. Lang geleden neergezet door een bloemenkweker die op de plek waar sinds 1940 wordt getennist zijn dahlia’s vertroetelde. Hij kocht het pand als ‘bouwpakket’ in Canada voor 30.000 gulden en was vast van plan het bouwwerk bij een eventuele verhuizing af te breken om elders weer op te richten.

In theorie was het een mooi idee. In praktijk kwam er niets van terecht. Een stevig uit de kluiten gewassen huis is andere koek dan een bungalowtent. Toen de dahliakweker richting de Bollenstreek vertrok, deed hij afstand van het charmante Canadese houten bouwwerk. Hij kreeg er van de eigenaar van de grond 2500 gulden voor terug. Medelijden hebben met de kweker is niet nodig. De man heeft ietsje verderop in Zuid-Holland meer dan uitstekend geboerd.

Toen Johan van Dijk en zijn vrouw Nataliia in 2009 solliciteerden naar de functie als uitbater van LTC Eindenhout, beschouwden zij de bijbehorende dienstwoning als pure bonus. ,,We woonden in Beverwijk’’, zegt Van Dijk (44) in de tuin van de pachterswoning. ,,Hoge huur en veel minder sfeervol dan dit. We waren direct verkocht.’’

Dat het huis er na meer dan tachtig jaar nog altijd fris en fruitig bij staat, is te danken aan een zeer gedegen onderhoud. De sfeervolle woning werd opnieuw stevig onder handen genomen voordat de nieuwe pachter er in neerstreek. Johan van Dijk en zijn uit Oekraïne afkomstige wederhelft wonen er alweer drie jaar. Tot hun volle tevredenheid.

Tijdens het tennisseizoen gebruikt de pachter zijn huis welbeschouwd als een plek om te slapen. Geleefd wordt er dan vooral in en om het clubhuis. Eindenhout kent elk jaar drie tennisloze maanden. Dan pas komt het knusse huisje echt tot zijn recht. ,,Dan steken we de open haard aan en is het er volop genieten.’’

De korte periode in de afgelopen winter waarin het stevig vroor, vroeg om enige aanpassingen in de dienstwoning. ,,De deur tussen de bijkeuken en de woonkamer waren ooit uit de sponning gehaald. Om een handige doorloop te creëren. Afgelopen winter was het zo koud dat ik direct naar een bouwmarkt ben gegaan om er een passende deur te halen. Er viel niet tegen op te stoken.’’

De koude verdween; de lente dient zich weer aan. Op het park wordt weer naar hartenlust getennist. Dus speelt het leven van de Van Dijken zich weer op en rond het oranje poeder af. Natuurlijk is er soms tijd om even uit te puffen in de knusse achtertuin van de dienstwoning. ,,Nooit zal iemand ons hier aanspreken’’, zegt Johan van Dijk. ,,Alle leden gunnen ons onze privacy. Ook dat is typerend voor de mentaliteit op Eindenhout.’’

Onlangs werd het contract met de pachter voor nog eens drie jaar verlengd. ,,Wat mij betreft ben ik hier nog veel langer aan het werk. Dat heeft te maken met de supersfeer die de club uitstraalt. Maar zeker ook met de fijne woning die bij deze job hoort.’’ Allemaal het gevolg van een dahliakweker die lang geleden ten onrechte dacht dat hij een gemakkelijk verplaatsbaar huis had gekocht. Sinds 1940 wordt er door vele pachters genoten van de inschattingsfout.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.