’Ik zie ze hier van jongs af aan lopen’

Docente Erica de Ridder met Jippie en haar dwarsfluit.© Marjolein Vos

Marjolein Vos
Hoofddorp

,,Zoef zoef zoef op de autoweg’’, klinkt het op vrijdagochtend tijdens de cursus Muziek op Schoot in Pier K. Muziekdocente en coördinator onderwijs ontwikkeling Erica de Ridder zingt mee met de kinderen van twee en drie jaar.

De Aalsmeerse Erica werkt al 26 jaar bij Pier K. ,,Ik heb eerst dwarsfluit gestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam. Vrij snel daarna ben ik dwarsfluitles gaan geven bij Pier K en eigenlijk ben ik het lesgeven steeds meer gaan uitbreiden’’, vertelt ze. Waar de passie voor muziek vandaan komt, weet ze eigenlijk niet. ,,Vanaf jongs af aan wilde ik al dwarsfluit spelen. Dat mocht ik pas vanaf mijn negende.’’ Toen de muziekdocente zelf kinderen kreeg, ging ze de cursus Muziek op Schoot geven. ,,Het mooie aan de cursus is dat ik de kleintjes binnen zie komen en vervolgens groei ik helemaal met ze mee. Ze blijven vaak tot ze gaan studeren en gaan zich ontwikkelen. Dat kan ik allemaal aanschouwen en dat vind ik prachtig’’, vertelt ze vol trots.

Door middel van handknuffel Jippie, probeert Erica tijdens Muziek op Schoot het vertrouwen van de kinderen te winnen. ,,Je moet je voorstellen dat die kinderen heel erg gehecht zijn aan hun ouders. Daarom vinden ze mij soms een beetje eng.’’ Aan het begin en einde van de les mogen ze Jippie een handje en een kusje komen brengen. Op die manier wint Erica dan vertrouwen bij de kinderen. Muziek op Schoot als lesmethode komt oorspronkelijk uit Engeland: kinderen en ouders zingen samen liedjes over de dingen van alledag en dicht bij huis. Daarnaast spelen ze samen op kleine instrumentjes.

Wat volgens de Aalsmeerse het mooie is aan Pier K, is dat zij de kinderen de mogelijkheid bieden om de kinderen daadwerkelijk door te laten groeien. ,,Voor alle leeftijden zijn er wel cursussen zodat de leerlingen door kunnen groeien.’’ Op een bepaalde leeftijd moeten de leerlingen gaan kiezen wat voor instrument ze willen. ,,Ze moeten kijken welke match er is met een bepaald instrument, anders werkt het niet. Daarom organiseren we dan een instrumentenparade waar de kinderen allerlei instrumenten kunnen uitproberen.’’

Met leren is Erica in ieder geval nog niet klaar en stil zitten doet ze zeker niet. ,,Ik heb net mijn Bachelor diploma gehaald van de studie Psychologie aan Universiteit Leiden. Hierbij leer ik om de leerprocessen van de kinderen nog anders te bekijken.’’ Daarnaast geeft ze ook lezingen. ,,Onlangs heb ik een lezing gegeven over de hersenontwikkeling van jonge kinderen en wat muziek daar aan kan bijdragen.’’ Ook heeft Erica met andere docenten de Muziekmakers ontwikkeld. Dit is een mix van les, samenspelen en thuis oefenen door middel van een e-learning omgeving. De muziekdocente is volop bezig en hoopt nog mooie dingen te ontwikkelen in het Cultuurgebouw.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.