Judoën met fun-element

Monne Reitsma
Haarlem

Lang hoefden ze bij Kenamju niet na te denken toen ze werden gevraagd opnieuw een kiloknallertoernooi te organiseren. De eerste editie in 2013 van het evenement was namelijk een groot succes dat schreeuwde om een vervolg. Toen lagen de judomatten in het Kennemer Sportcenter, komende zaterdag in de Spaarnehal die het 40-jarig bestaan viert.

Bij het kiloknallertoernooi telt niet het gewicht van de judoka, maar van het hele team. Bij de mannen mag dat niet meer zijn dan 400 kilo, bij de vrouwen niet meer dan 320 kilo. Per wedstrijd gaat het om drie gewonnen gevechten, van de vijf. ,,Als een team denkt te winnen door drie gasten van honderdtwintig kilo op te stellen, moeten ze dat vooral doen’’, zegt toernooidirecteur Wim van der Zwaag.

Het is kenmerkend voor de opzet van het evenement, waarbij de lol voorop staat. Van der Zwaag: ,,Er wordt fanatiek geknokt, maar we vinden het fun-element minstens zo belangrijk. Daarom hebben we ook bewust voor een lullige naam gekozen. Om te laten zien dat sport ook plezier is, waar je met een knipoog naar kunt kijken. In het judo is alles zo strak gereguleerd, dat willen we een keer niet.’’

Hardcore

Met het kiloknallertoernooi wil Kenamju volgens Van der Zwaag nadrukkelijk uitstralen dat het meer is dan een instituut puur gebaseerd op topsport. ,,We hebben een hardcore groep die alleen maar bezig is met het winnen van goud. Volgens het basisgevoel van Cor van der Geest, die altijd zei dat hij jongens op hun zeventiende bier leerde drinken om het vanaf hun achttiende weer probeerde af te leren. Maar we willen ook een keer de breedte laten zien, zoals de waarde die judo heeft voor de jeugd.’’

Bij de mannen doen maximaal acht teams mee, bij de vrouwen zes. Verschillende judoka’s zijn nog druk bezig ploegen samen te stellen. Bij de mannen is in ieder geval de deelname van vijf teams zeker. Zoals A-Zeven, dat bestaat uit judoka’s uit het noorden van het land onder leiding van voormalig Kenamju-topper Edwin Steringa. Verder is Haaglanden present, Bijsterbosch (Gelderland) en een Jonge Honden Team, waarin talenten van Kenamju zijn opgesteld.

Georgisch

Voor de internationale inbreng zorgt net als twee jaar geleden een Georgisch team, dat onder leiding staat van Georgie Gvitsjiani. Hij ontvluchtte zijn land op zijn zestiende en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Kenamju-familie.

Bij de vrouwen heeft Claudia Zwiers een team samengesteld. De 41-jarige voormalig Europees kampioene gaat niet zelf de mat op. ,,Ik doe momenteel heel veel aan crossfit, dus conditioneel zit het wel goed. Maar voor zo’n judotoernooi moet je toch specifiek getraind zijn. Ik ben door een paar meiden gevraagd om als hun coach op te treden.’’

Ook Zwiers’ Kenamju-clubgenoten Janine Penders en Maud van Kempen komen met een eigen ploeg. De Limburgse Penders zal hoogstwaarschijnlijk met een team uit haar provincie verschijnen, Van Kempen met een talentenploeg.

Judodag

Het kiloknallertoernooi maakt deel uit van een complete judodag. Zo is vanaf 10 uur een randori-evenement voor de jeugd. Om 13.30 uur wordt een judodemonstratie gegeven, gevolgd door een kickboksclinic van Mourad Bouzidi. Hij heeft sinds dit jaar een sportschool in een gedeelte van de Spaarnehal. Om 15 uur starten de voorrondes van het kiloknallertoernooi. Om 18 uur is de prijsuitreiking, gevolgd door een afterparty.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen