Mag nog wat spannender

Hanneke van den Berg

Je moet maar durven: een serie voor tieners over een kostschool in Engeland starten, terwijl de kostschoolboekjes die hun ouders lazen al liggen te vergelen op zolder.

Het is misschien niet helemaal eerlijk om dit boek te vergelijken met de kostschoolseries van Enid Blyton. Maar als je de hoofdpersoon op een kostschool laat wonen in een ’huis’ dat Blyton heet (genoemd naar Enid Blyton) en zelfs enkele hoofdpersonen wel erg laat lijken op die in de Blyton-boeken, kom je daar toch niet onderuit.

En dan valt de vergelijking toch in het nadeel van Groenhart uit. Toegegeven, ze doet een dappere poging de gebeurtenissen naar het hier en nu te trekken, door hoofdpersoon Marjolein te laten chatten en haar Harry Styles van One Direction in Londen te laten ontmoeten, maar verder is het verhaal gewoon veel minder spannend dan in de Blyton-boeken, zoals ’De dolle tweeling’ en de Pitty-serie. Ook wil ze de lezer de hele tijd wel erg veel uitleggen over het kostschool-systeem.

Marjolein gaat met haar ouders in Engeland wonen en omdat zij heel druk zijn met hun werk, gaat Marjolein naar de kostschool Mulberry House. Het schooluniform, de vele regels, ze vindt het allemaal maar ingewikkeld. Uiteindelijk krijgt ze wel een paar vriendinnen en wordt ze captain van het lacrosse-team, maar ze heeft nog een lange weg te gaan. Hopelijk worden de vervolgdelen wat spannender.

Jeugd

Kristine Groenhart: Mulberry House.

Uitg. Ploegsma, €13,99.

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.