Thor***

Foto: GPD

Foto: GPD

Sonja Groot

Dat wreekt zich vooral in de actiescènes waarin de Noorse godenzoon Thor (Chris Hemsworth) het moet opnemen tegen boosaardige strijders die alles bevriezen wat los en vast zit.

De oorlogstaferelen die volgen bewegen en maken herrie. Maar wat er werkelijk gebeurt, daar kunnen we alleen naar gissen. Gelukkig trekt de film open (qua toon en qua lichtopbrengst) als de overmoedige wildebras Thor zich de woede op de hals haalt van zijn vader Odin (Anthony Hopkins), die hem uit het godenrijk verbant om zonder superkrachten zijn dagen te slijten op aarde.

De wisselwerking tussen de archaïsch sprekende godenzoon en een groepje wetenschappers rond Natalie Portman is uitgewerkt met gepaste ironie. De Australische titelrolvertolker Chris Hemsworth heeft de juiste toon gevonden voor zijn personage: roekeloos en uitdagend als hij met zijn machtige donderhamer de vijand aan gort mag slaan, charmant en geestig als hij samen met zijn aardse helpers probeert diezelfde hamer terug te stelen uit de handen van een geheimzinnige Amerikaanse overheidsdienst.

Regisseur Kenneth Branagh ('Hamlet', 'Henry V') grijpt de goddelijke familietwisten tussen de verstandige maar verzwakte Odin, de oorlogszuchtige Thor en diens achterbakse broer Loki (Tom Hiddelsoton) dankbaar aan voor ronkende acteerdemonstraties, die Branaghs passie voor Shakespeare verraden. Helaas worden de sterke elementen van Thor voortdurend afgewisseld met wezenloze actiescènes, waarin bovennatuurlijke helden en schurken elkaar murw beuken met superkrachten.

Er is overduidelijk veel geld gaan zitten in het tot leven brengen van al dat metafysische geweld, en de makers hebben ook zichtbaar hun best gedaan om trouw te blijven aan de (opzettelijk) fascistoïde vormgeving van de oorspronkelijke Marvel-strips.

Maar als je ziet wat Branagh in zijn beste scènes kan bereiken met louter tekst en goeie acteurs zou je wensen dat het legertje computeranimatoren zich wat minder had uitgesloofd.

Fritz de Jong

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.