Dé Androids van 2014

Sony Xperia Z2

Sony Xperia Z2

Samsung Galaxy S5

HTC One M8

1 / 4
Peter Lodewijks

Terwijl de nieuwe iPhone pas na de zomer wordt verwacht, vindt de grootste drukte op Android-gebied de komende weken plaats wanneer alle nieuwe smartphones in Nederland verschijnen.

Het meest opvallende toestel is LG’s G Flex, die al een paar weken te koop is. Het is de eerste smartphone met een gebogen scherm, dat zelfs een beetje is mee te buigen. Alle andere smartphones zijn recht, de G Flex is krom. Je trekt er de aandacht mee, maar verder voegt het nog niets wezenlijks toe aan de beeldkwaliteit of de gebruikservaring. Niet iedereen zal het esthetisch vinden.

Wél onmiskenbaar fraai is de nieuwe HTC One M8, die voelt als een luxueus apparaat met zijn gladde, metalen behuizing met afgeronde hoeken. Hij oogt net iets chiquer dan veel andere toestellen. Alleen de iPhone 5S kan zich op dit punt met HTC meten. Maar zo’n prachtig ontworpen apparaat is geen garantie voor succes. De HTC One werd in 2013 verkozen tot beste smartphone door de Nederlandse vakpers, maar kon in de winkel niet opboksen tegen de populairdere Samsung Galaxy S4.

Marktleider Samsung

De macht van Samsung op mobiel gebied blijft onverminderd groot. Maar de marktleider lukt het met zijn nieuwe Galaxy S5 nog niet te overtuigen op het gebied van luxe, ondanks het hoge prijskaartje. De Galaxy S5 heeft een kunststof achterkant met een patroontje met putjes. De veelgehoorde kritiek is dat dat stijlvoller had gekund.

Maar op veel andere punten staat de Galaxy S5 wel aan de absolute top. Een completere smartphone is niet te vinden. Zo is de S5 waterbestendig (tot 1,5 meter onder water). Het apparaat kan ook je hartslag meten door je vingertop op de camerasensor te leggen. Bovendien heeft de Galaxy S5 voorop onder het scherm een vingerafdrukscanner. Net als bij de iPhone 5S kan je het toestel ontgrendelen met je vinger. Het scheelt tijd vergeleken met het invoeren van codes of wachtwoorden. Het wordt ook mogelijk om met je vingerafdruk betalingen te doen. Samsungs concurrenten HTC, Sony en LG hebben nog geen vingerscanners ingebouwd. Maar het zal nog geen functie zijn waar consumenten hun keuze door laten bepalen.

Sony’s nieuwe Xperia Z2 is ook waterdicht en heeft een relatief goede 20 megapixel camera. Maar de camera in de HTC One M8 is het meest bijzonder. Het is de eerste telefoon met twee cameralenzen aan de achterkant. Daarmee slaat het toestel extra diepte-informatie van de foto op. Dat maakt het mogelijk om achteraf scherp te stellen op een object op de achtergrond, of juist een voorwerp vooraan, simpelweg door op dat deel van de foto te klikken dat je scherper wil hebben. Leuk om mee te spelen, maar het voegt alleen iets toe bij foto’s, waarin diepte in het beeld een grote rol speelt, zoals close-ups. Ook leuk: een nieuw 3D-effect dat HTC door de dubbele camera toevoegt. Je kan zo een beetje rond een object kijken, doordat het perspectief licht verschuift. Maar bij foto’s van mensen leidt dit tot vervormde hoofden en wordt het een soort lachspiegel. Dat zijn geinige camera-extra’s voor de liefhebber, maar niet onmisbaar.

De waterdichtheid en de vingersensor in de Galaxy S5 zijn nuttiger dan die cameratrucjes van HTC. Bovendien stelt de Samsung-camera het snelst scherp. Maar de HTC heeft dan weer een betere frontcamera (5 megapixel), voor scherpere ’selfies’. Wie het uiterlijk van de telefoon het allerbelangrijkst vindt, kan moeilijk om HTC One M8 heen. Opvallend is dat de drie topmodellen Android-smart- phones van Samsung, Sony en HTC allemaal dezelfde adviesprijs hebben: 699 euro.

Flinke verschillen in looks en functies

De drie belangrijkste nieuwe Android-smartphones:

SONY XPERIA Z2

Scherm: 5,2 inch, full hd

Camera: 20,7 megapixel

Chip: quadcore 2,3 Ghz

Opslag: 16 gb

Gewicht en dikte:

163 gram, 8,2 mm

Accu: 3.200 mAh

Adviesprijs: 699 euro

HTC ONE M8

Scherm: 5,0 inch full hd

Camera; 5 megapixel

(gigapixels), dubbele lens

voor meer diepte

Chip: quadcore 2,3 Ghz

Opslag: 16 GB

Gewicht en dikte:

160 gram, 9,3 mm

Accu: 2.600 mAh

Adviesprijs: 699 euro

SAMSUNG GALAXY S5

Scherm: 5,1 inch, full hd

Camera: 16 megapixel,

snelste autofocus

Chip: quadcore 2,5 Ghz

Opslag: 16 of 32 GB

Gewicht en dikte:

145 gram, 8,1 mm

Accu: 2.800 mAh

Adviesprijs: 699 euro

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.