Toprestaurants doen mee aan proef met minder zout in het eten

Toprestaurants doen mee aan proef met minder zout in het eten
Chef-kok Alain Alders: ,,,Je bent wat je eet. Als we niet goed eten, worden we niet oud. Ik word dit jaar 50, maar ik wil 100 worden!’’
Haarlem

Minder zout in het eten hoeft niet per se ten koste te gaan van de smaak. Dat willen zo’n honderd toprestaurants in Nederland op 6, 7 en 8 maart bewijzen tijdens een Restaurant Driedaagse die de Nierstichting met steun van Koninklijke Horeca Nederland organiseert. In de omgeving van Haarlem doen drie gerenommeerde zaken mee: Ratatouille in Haarlem, De Bokkedoorns in Overveen en De Vrienden van Jacob in Santpoort-Noord.

Zout is volgens chef-kok Alain Alders beslist niet weg te denken uit zijn keuken, maar lukraak ermee strooien is er niet bij in zijn restaurant De Vrienden van Jacob. De laatste jaren gebruikt Alders’ keukenbrigade al heel bewust minder zout. ,,De aandacht voor gezond eten is toegenomen. Vroeger stond je niet zo stil bij het gebruik van zout, van room en boter, maar we worden steeds wijzer gemaakt.’’ Alders let zelf ook steeds beter op wat hij eet. ,,Je bent wat je eet. Als we niet goed eten, worden we niet oud. Ik word dit jaar 50, maar ik wil 100 worden!’’

Tijdens de Restaurant Driedaagse in maart gaat Alders nog een stapje verder. Dan presenteert hij een menu waarin vrijwel geen zout zit. Daarnaast serveert hij op 6,7 en 8 maart ook zijn gewone menu. ,,De keus is aan de gast. Ik vind niet dat ik tijdens de Driedaagse ál mijn gasten kan opleggen om zoutarm te eten. ’’

Alternatieven

Door alternatieven voor zout te gebruiken kun je volgens Alders gerechten toch een intense smaak geven. ,,Bleekselderij is bijvoorbeeld een heel goede zoutvervanger. Het ligt ook aan het seizoen: in de zomer kun je meer verse kruiden gebruiken zoals basilicum, rozemarijn, tijm en salie. In de winter meer specerijen, zoals kruidnagel. Ook paddenstoelen en truffels zijn smaakversterkers.’’

De Nierstichting wil Nederland ’zoutbewuster’ maken. Dat is volgens de stichting hard nodig omdat 1,7 miljoen mensen kampen met chronische nierschade. Zout heeft daar volgens de Nierstichting een belangrijk aandeel in. Volgens de Nierstichting eten we jaarlijks een kilo zout teveel. Met de Restaurant Driedaagse, waarvoor restaurants zich tot 18 februari kunnen aanmelden, wil de stichting ‘het vooroordeel wegnemen dat zoutarm eten smakeloos is’.

Zoutchallenge

Na de Restaurant Driedaagse wil de Nierstichting een 'zoutchallenge' organiseren waarin heel Nederland wordt uitgedaagd om minder zout te gaan eten. ,,Veel mensen willen wel minderen maar weten niet zo goed hoe ze dat moeten doen en in welke producten zout zit’’, aldus een woordvoerder.

Makkelijk is het niet, om de zoutpot minder te gebruiken. Aan zoutarm eten wennen kost tijd, aldus de woordvoerder van de Nierstichting. ,,Het duurt twee, drie weken voordat je merkt dat je smaak verandert.’’

Een tafel reserveren voor de Restaurant Driedaagse kan vanaf maandag 22 januari via restaurantdriedaagse.nl.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.