Je huis als energiecentrale

Foto Thinkstock

Durk Geertsma

Mooi voornemen voor 2014: zelf energie opwekken via zonnepanelen. Deze energie kun je zelf gebruiken of leveren aan het energiebedrijf. Hoe werkt dat en wat levert het op?

Zo’n 100.000 Nederlanders hebben inmiddels enkele zonnepanelen op hun dak bevestigd, twee jaar geleden was dat de helft. Het aantal zal waarschijnlijk verder stijgen: zes op de tien Nederlanders overweegt zonnepanelen op het eigen dak te plaatsen, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Natuur & Milieu. De aanschaf van zonnepanelen is een behoorlijke investering. Voor 10 vierkante meter betaal je, inclusief installatie, al snel 3.000 euro. Door technische ontwikkelingen en schaalvergroting dalen de prijzen wel. Door stijgende energieprijzen neemt de terugverdientijd af. Had je een paar jaar terug na twintig jaar de aanschafkosten er pas uit, nu lukt dat in elf jaar. De technische levensduur van een zonnepaneel ligt tussen de 25 en 30 jaar. „De energie die je opwekt, kun je direct gebruiken voor eigen apparaten”, zegt Ingrid Aaldijk van Milieu Centraal. Stroom die niet direct wordt gebruikt door de eigenaar van de zonnepanelen, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met het gebruik. Dat wordt salderen genoemd. In 2013 kost een kilowattuur (kWh) ongeveer 23 eurocent. Energiebedrijven zijn wettelijk verplicht voor de aangeleverde energie hetzelfde stroomtarief te rekenen als voor de gebruikte energie. Mits de opgewekte hoeveelheid stroom kleiner is dan het eigen verbruik (en met een maximum van 5000 kWh per jaar).

Zelf producent

Meer leveren dan je zelf verbruikt, is op dit moment nog niet erg aantrekkelijk. „Je bent in dat geval een energieproducent en dan gaan er andere prijzen gelden. Het energiebedrijf betaalt dan nog slechts 6 tot 8 eurocent per kilowattuur”, vertelt Aaldijk. „Het komt ook niet vaak voor dat particulieren netto leveren aan het energiebedrijf. Om het gemiddeld huishoudelijk gebruik zelf op te wekken, heb je minstens zeventien zonnepanelen nodig. Op de site van Milieu Centraal is te berekenen wat het rendement in jouw geval is. Aaldijk: „Het rendement van investeren in zonnepanelen is op dit moment vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening.” Tot 2004 gold er een aantrekkelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. In 2012 werd er door het ministerie van Economische Zaken weer een budget beschikbaar gesteld voor de subsidie van zonnepanelen, maar in augustus van dit jaar was de pot weer leeg. Op dit moment is er dus geen subsidieregeling van kracht. Wel proberen sommige gemeentes de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren door collectieve inkoopacties. Al maken installateurs en distributeurs van zonnepanelen daar ernstig bezwaar tegen, omdat gemeentes de markt zo zouden bederven.

Offertes

Vraag altijd verschillende offertes voordat je zonnepanelen koopt. Kijk niet alleen naar kosten, ook naar garanties. Belangrijk is dat je bij eventuele problemen kunt aankloppen bij de installateur. Daarnaast geven veel fabrikanten ook garantie op de panelen. Hoe langer de garantie, des te beter je beschermd wordt. Om zonnepanelen op de woning te plaatsen, is meestal geen vergunning nodig. Alleen als je in een monument woont of de panelen aan de gevel wilt hangen, is soms een omgevingsvergunning vereist. Als huurder heb je uiteraard toestemming nodig van je verhuurder.

Opbrengst

* Het vermogen van de zonnepanelen zal in de loop van de tijd iets afnemen, door onder meer de invloed van de weersomstandigheden en uv-licht. Het is daarom verstandig bij de aanschaf te vragen om een vermogensgarantie. Dit houdt in dat de panelen na een bepaalde periode nog een minimaal vermogen moeten leveren. Meestal geven leveranciers een vermogensgarantie op zonnepanelen van 10-12 jaar voor 90 procent van het oorspronkelijke vermogen; en van 25 jaar voor 80 procent van het oorspronkelijk vermogen.

* Er is nog geen Nederlands keurmerk; er wordt wel aan gewerkt. Duitsland heeft wel een keurmerk: TÜV-certificaat. Panelen met dit betrouwbare keurmerk zijn goed bestand tegen veroudering en tegen weersomstandigheden. Een ander goed startpunt voor de aanschaf van zonnepanelen is de branchevereniging Holland Solar. Op de website www.hollandsolar.nl staat een overzicht van aangesloten verkopers.

www.milieucentraal.nl/zonnepanelen

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.