'Ik denk dat mijn kont pijn gaat doen'

Anouk Kragtwijk
Haarlem

Ouderwets en tegelijkertijd het vervoer van de toekomst. Zo omschrijven de scholieren Fabian van Oosterom, Daniel van Oosterom en Wouter de Bruijne de e-bike. Ze werden door hun school het Coornhert Lyceum uitgekozen om in kader van een duurzaamheidproject samen met gymleraar Hans Ahlers op de elektrische fiets naar de Duitse stad Bielefeld te fietsen.

,,Ik doe helemaal niets en ik vlieg weg,’’ roept Fabian als hij een testritje maakt op de e-bike voor de hoofdingang van het Coornhert Lyceum. Hij trapt een paar keer op zijn pedalen en vliegensvlug schiet zijn fiets naar 30 kilometer per uur.

Op het hoofd van Daniel zit een fietshelm, voor als het fout gaat. Het ziet er wat ouderwets uit, geeft hij toe. ,,Helemaal omdat vooral ouderen een elektrische fiets kopen.’’ Toch is de e-bike volgens Fabian het vervoer van de toekomst.

Tien jaar

,,De benzine raakt ooit op en mensen moeten zich toch vervoeren. Daarnaast wordt het steeds drukker op de weg. De e-bike is dan een goede vervanger van de auto.’’ Wouter valt hem bij. ,,Ik denk dat wij over tien jaar allemaal zo'n fiets hebben.’’

De jongens komen zondag in Duitsland aan. Ze worden gevolgd door hun klasgenoten die dit weekend met de bus vertrekken. Daar sluiten ze met zijn allen het onderzoek ’from smartschool to smartcity’ af, een tweejarig project om leerlingen na te laten denken over duurzaamheid.

Daniel: ,,Ik denk dat het heel gezellig gaat worden onderweg.’’ Wouter knikt. ,,En zwaar. Ik fiets normaal gesproken 2 kilometer per dag, komende dagen zijn dat er 150. Mijn kont gaat vast pijn doen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.