Intense rol voor viool in 'Smell of Bliss' van LeineRoebana

'Smell of Bliss' door LeineRoebana. Foto Deen van Meer

Nanska van de Laar

Het is Liza Ferschtman die in 'Smell of Bliss' de viool in beweging brengt, zich niet verschuilt achter het instrument maar ermee samensmelt en daarmee de muziek belichaamt. Dat levert een voortdurende golfbeweging aan melodieën op die versterkt wordt door de dansers.

’Smell of Bliss’ van choreografenduo LeineRoebana  lijkt in eerste instantie fragmentarisch van opbouw. Dat wordt mede veroorzaakt door het gesproken woord, waarvan onduidelijk blijft wat daarvan de toegevoegde waarde is. De zeggingskracht van de dans en de muziek is namelijk overtuigend genoeg. En de microfoon die steeds wordt opgepakt verstoort eerder het beeld dan dat het deze versterkt.

De fysieke aanwezigheid van Ferschtman, en de confrontatie die haar spel aangaat met de dansers, zorgt voor een boeiend schouwspel. De dansers laten zich niet leiden door de maatvoering van de muziek, maar geven zich over aan de klanken en kleuren.

De impulsen die de composities - van onder meer Bach en Bartók - aan het lichaam geven, verliezen hierdoor niets aan spontaniteit en wakkeren zelfs soms onverwachte emoties aan.

De intensiteit in het vioolspel van Ferschtman is indringend - soms ook agressief - en in een duet met danser Tim Persent vooral heel ontroerend. Het is ook op dat moment dat de voorstelling niet langer meer uit een scènevorm bestaat, omdat een harmonisch geheel wordt gevormd.

Meest indrukwekkend is het laatste deel, waarin de violiste het toneel deelt met drie dansers - Persent, Uri Eugenio en Heather Ware - en muziek en beweging een complete verbintenis aangaan. En die lijfelijke beweging gaat zelfs door als de dans tot stilstand komt en alleen de viool nog zijn stem laat horen. Dan valt alles op zijn plek en is er gevoel van verrukking. Wat dan uiteindelijk nog rest is de verstilling die heel even het publiek de adem doet ontnemen.

Dans

’Smell of Bliss’ door LeineRoebana. Bijgewoond op dinsdag 8 april in Theater Bellevue te Amsterdam. Nog te zien in o.m.: Bellevue, Amsterdam (9 en 10/4); De Flint, Amersfoort (16/4); Toneelschuur, Haarlem (18 en 19/4); Theater aan het Spui, Den Haag (7/5).

www.leineroebana.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.