Voor Mathilde Santing is zang de kern van alles

Peter Lodewijks

Een gouden stem, hoogstaand repertoire en een sterke persoonlijkheid. Mathilde Santing neemt het allemaal mee naar het Vrij Event in Den Helder. De veelvuldig bekroonde zangeres treedt zondagmiddag 27 oktober op in De Kathedraal, de grootste zaal van Willemsoord.

Even kennismaken? Mathilde Santing groeide op in een muzikaal gezin in Amstelveen. Als ze in 1981 optreedt in het tv-programma van Sonja Barend, betekent dat een definitieve doorbraak. Geen makkelijke start: ,,Omdat ik alleen dingen wilde doen die ik zelf interessant vond en waar ik van kon leren.’’ Haar loopbaan werd daarom een slalom met artistieke keuzes die de businesskant moesten omzeilen. Ze leerde, zegt ze. ,,Ik heb alle valkuilen van het leven gehad. Daarbij hield de muziek me op het rechte pad.’’ In alles was ’het vak’ haar houvast, vertelt ze. Liedjes als basis, haar stem als de kern van alles. Ze accepteert inmiddels dat ’de buitenkant’ bij het showvak hoort, maar beeldvorming doet haar weinig. ,,Luisteren is voor mij belangrijker dan kijken. Een mens wordt vaak afgeleid door wat hij ziet, maar raakt pas ontroerd door wat hij hoort. Een beeld vervaagt, maar vangt je oor iets op dat je aanspreekt, slaat het meteen naar binnen. Daarom ben ik blij dat het in mijn vak om het luisteren gaat.’’

Zingen gaat volgens haar verder dan het etaleren van emoties. ,,Het publiek moet het niet begrijpen, maar vóélen. Optreden is in feite de intensiteit in jezelf opzoeken.’’ Poets daarom meteen het vooroordeel weg dat artiesten op het podium klimmen om aandacht te krijgen. Het is juist andersom, legt ze uit. ,,Ik zing om mijn publiek energie en aandacht te géven. In ons vak ben je dienaar in de tempel.’’

Vrij Event

Na het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en de Broeker Veiling in Broek op Langedijk is dit keer Willemsoord in Den Helder het decor voor het Vrij Event. Het lifestyle evenement vindt plaats op zaterdag 26 en zondag 27 oktober en biedt bezoekers de gelegenheid kennis te maken met een aantal mensen achter de wekelijks bijlage Vrij. Zo is culinair journalist Jurriaan Geldermans gastheer op het culinaire plein waar men kan proeven van heerlijkheden van verschillende restaurants. Columniste Karin Zentveldt vertelt over haar ervaringen als medium en tuinredacteur Modeste Herwig strooit met groene tips. Net als in de Vrij draait het tijdens het Vrij Event om mode, wonen, culinair en vrije Tijd. U kunt lekker shoppen, de nieuwste mode- en woontrends bekijken en deelnemen aan workshops. Het aanbod zal variëren van creatieve, beauty tot spirituele workshops.

Lezers met zangkwaliteiten krijgen de kans om op zaterdagmiddag samen met Cor op te treden in een sfeervol kleinkunstprogramma. Cor begeleidt de talenten op de piano. De toegang bedraagt vijf euro en zijn verkrijgbaar via www.vrijevent.nl. Geen internet? Bestel dan uw kaartjes via tel. 072-5196834.

Let op, voor het telefonisch bestellen van uw kaartjes wordt 1,50 euro reserveringskosten in rekening gebracht.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.