Over de doden: Bram Agterhof, geliefde vriend en kerstman

Fokke Zaagsma
Haarlem

,,Hohoho!", galmt het met Kerstmis in de namiddag over het Kopje van Bloemendaal. Voor de deur van restaurant De Uitkijk staat een heuse kerstman, bel in de hand, om de gasten een smakelijk diner te wensen. Als alle circa honderd gasten aan tafel zitten, verschijnt de Kerstman weer.

Hij vertelt wat grappen en deelt cadeautjes uit. Daarna laat hij het voltallige gezelschap opstaan en uit volle borst 'O dennenboom' zingen. Tot slot opent hij het bal.

De band zet in en met de mooiste dames uit de zaal zwiert de Kerstman over de dansvloer: de foxtrot, de wals. En dan verdwijnt hij weer - om even later, in de persoon van Bram Agterhof, aan te schuiven voor het diner. Dat hij vlak daarvoor iemand anders was, weet buiten het personeel bijna niemand.

,,Bram wilde het sprookje voor de gasten levend houden", vertelt Tineke Peper, samen met haar man Kees eigenaar van De Uitkijk. ,,Hij nam zijn rol als kerstman uiterst serieus. Dat wil zeggen: serieus met een kwinkslag."

De kerstman-act is een idee van Kees en Bram. De twee leren elkaar eind jaren tachtig kennen bij sportschool Kenamju en stoeien dertig jaar later nog steeds geregeld in de dojo. De Kerstman bij De Uitkijk wordt een traditie die vijftien jaar stand zal houden.

Lekker aanwezig

Bram wordt in 1941 geboren in de Amsterdamsebuurt in Haarlem en gaat na zijn trouwen achter de Cronjé wonen. Hij staat graag in de schijnwerpers. Zijn dochters herinneren zich een optreden met twee vrienden als damesband Luv, en een sketch waarin hij zich verkleedt als non.

Elk jaar is hij sinterklaas op scholen en in speeltuinen. Ook zonder verkleedkleren is Bram 'lekker aanwezig', volgens zijn dochters. Met hem erbij is een ruimte al snel gevuld, vertellen ze: ,,Als hij ergens binnenkomt, galmt zijn stem al door het huis: 'Koffie?'"

Voor zijn meiden is hij een hartelijke, liefdevolle vader, nooit te beroerd ze ergens naartoe te brengen. Als hij een extraatje verdient door op zaterdag bij particulieren te werken, stopt hij dat vaak zijn dochters toe: ,,Koop er maar wat leuks van."

Groots

Net als zijn vader is Bram stratenmaker in Amstelveen. Door zijn werk kan hij, volgens Tineke, omgaan met 'hoog en laag'. ,,Hij had altijd een goed woord voor iedereen en wist veel mensen te motiveren, ook het jonge personeel van ons restaurant. Bram was groots in al zijn eenvoud."

In december 2015 treedt Bram voor de laatste maal op als Kerstman. Hij is al jaren hart- en nierpatiënt en gaat steeds harder achteruit. In juli dit jaar komen er zo veel complicaties bij, dat het voor Bram genoeg is. Samen met het ziekenhuis regisseert hij zijn eigen overlijden.

Aangedaan laten Tineke en Kees namens De Uitkijk een rouwadvertentie plaatsen. 'Lieve Bram, dankjewel voor de prachtige herinneringen die je hebt achtergelaten.'

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.