Home for Christmas **

hd Administrator

Regie: Bent HamerMet: Trond Fausa Aurvaag, Arianit Berisha, Sany LesmeisterEr mag dan wel ‘kerst’ in de titel staan, en de film mag zich dan wel afspelen op kerstavond, toch is dit geen warme, wollige film vol blije mensen, maar eerder een grimmig komediedrama, met een paar erg scherpe randjes.

De dag voor kerst is een zwerver op weg naar huis, wordt een dokter opgeroepen voor een spoedgeval, wacht een vrouw op de komst van haar getrouwde minnaar en mokt een ex-man dat hij op kerstavond niet bij zijn kinderen mag zijn.

De eerste scène zet direct de toon. Een jongetje gaat in een Oostblokland op kerstbomenjacht. Maar voor hij zijn buit naar huis kan slepen, krijgt een sluipschutter hem in het vizier. Op het cruciale moment gaat het beeld op zwart. Schiet de schutter wel of niet? Kan de jongen het verhaal navertellen? Dat maakt eigenlijk niet uit, het moment zorgt voor een bittere nasmaak waar de film de rest van de speelduur niet meer van af weet te komen.

Dat de film geen vrolijk kerstpartijtje zou worden was te verwachten. Regisseur Bent Hamer liet met films als ‘Kitchen stories’ en ‘Factotum’ al zien dat hij een expert is op het gebied van wrange humor.

Maar in ‘Home for christmas’ vindt hij nooit de juiste toon. Veel van de situaties zijn niet droogkomisch, maar schurken gevaarlijk dicht tegen naargeestig aan. De scène waarin de man (Trond Fausa Aurvaag) de nieuwe minnaar van zijn ex drogeert en met een schep knock-out slaat om verkleed als kerstman toch zijn kinderen te kunnen zien is niet bitterzoet, eerder tenenkrommend fout. Ook voor de illegaal die een dokter met een mes bedreigt omdat zijn vrouw moet bevallen kan je weinig sympathie opbrengen.

Het handjevol kruimeltjes kerstgedachte dat Hamer ons aan het einde van de film toewerpt komt dan ook schromelijk te laat.

Bregtje Schudel

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.