Een lekkere, extra lange detective

'De fazantenmoordenaars'. Foto PR

'De fazantenmoordenaars'. Foto PR

'De fazantenmoordenaars'. Foto PR

1 / 3
Nanska van de Laar

Het genre van de ’Nordic noir’ blijft onverminderd populair. Na de ’Millennium’-trilogie en series als ’The killing’ en ’The bridge’ is de film ’De fazantenmoordenaars’ het nieuwste avontuur in de hausse aan Scandinavische krimi’s.

De thriller is na ’De vrouw in de kooi’ de verfilming van deel 2 uit ’Serie Q’, de boekenreeks die de Deense auteur Jussi Adler-Olsen schreef over een afdeling van de Kopenhaagse politie die zich bezighoudt met ’cold cases’.

In ’De fazantenmoordenaars’ wordt de norse rechercheur Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) gevraagd de nooit opgeloste moorden op de kinderen van een oud-politiecommissaris te onderzoeken. Al gauw leidt het spoor naar een groepje puissant rijke oud-leerlingen van een exclusief jeugdinternaat.

Goed beschouwd is ’De fazantenmoordenaars’ niets meer en minder dan een lekkere, extra lange detective zoals die wekelijks op televisie te zien zijn. De formule achter het moordmysterie is dan ook een bekende. Een getroebleerde en sociaal klunzige speurneus stuit op een lugubere zaak. Tijdens de jacht op de moordenaar moeten er ook de nodige privéproblemen worden opgelost, dit keer Mørcks moeizame relatie met zijn zoon.

Toch kijkt deze thriller fijn weg. Productietechnisch ziet ’De fazantenmoordenaars’ er prachtig uit, de cast (met bekende koppen uit ’The killing’ en ’Borgen’) is sterk en het verhaal blijft spannend tot het eind. Een prima opmaat dus voor ’De noodkreet in een fles’, het derde deel uit de ’Serie Q’–reeks dat momenteel verfilmd wordt.

’De fazantenmoordenaars’

Regie: Mikkel Nørgaard

Met: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Pilou Asbæk

Drie sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.