Onder dak met de nieuwste bouwtrends

Kies bij BAM een woonstijl die bij je past. Foto PR

We willen best duurzaam leven, zolang het ook financieel voordeel oplevert. Foto DPD

1 / 2
Peter Lodewijks

Nu de zomer voorbij is, richt Nederland zich weer op het kopen of verbouwen van de woning. Doe inspiratie op tijdens de najaarseditie van de beurs Eigen Huis (ver)Bouwen en Inrichten of overweeg één van deze drie nieuwe bouwtrends toe te passen.

Duurzaam wonen is actueler dan ooit. De overheid stelt steeds meer regels op om deze ontwikkeling te stimuleren. Enig idee welk energielabel uw huis heeft? En wat het wegdoen van de wasdroger oplevert? Bent u eigenlijk een idealist of een materialist? Op webportaal Langlevejehuis.nl staan praktische tips. Duurzaam wonen wordt daardoor een stuk minder ingewikkeld en hoogdravend.

Op de beurs Eigen Huis (ver)Bouwen en Inrichten is ook veel informatie te vinden. Of kijk eens op de website van de gemeente Almere. Zij geven veel duurzame bouwinformatie die ook buiten Flevoland prima toepasbaar is. Nog meer inspiratie opdoen? Zet dan een kruisje in de agenda bij 26 oktober, want dan vindt de Nationale Duurzame Huizenroute plaats in heel Nederland (www.duurzamehuizenroute.nl).

Generatieproof

Even de feiten op een rijtje: Mensen worden steeds ouder, er zijn meer singles dan ooit, we krijgen minder kinderen en verhuizen is lastig in deze tijden waardoor we of uit ons woonjasje groeien of juist zeeën van ruimte hebben zodra de kroost uitvliegt. Oplossing: een huis dat met je meegroeit of krimpt, met een luxe woord generatieproof wonen. Steeds meer projectontwikkelaars en bouwbedrijven denken na over de toekomst van het bouwen. Er zijn al voorbeelden van modulaire huizen met de badkamer beneden en mogelijkheden om er later een verdieping op te plakken, zoals NXTHome van de Van den Berg Groep. Studenten van de TU Delft zijn momenteel bezig met het ontwerpen en bouwen van een Pop Up Apartment, oftewel een woonruimte van slechts 50 vierkante meter die automatisch reageert op de wensen van de bewoner. Want, zo redeneren ze: als je een ruimte niet gebruikt, hoeft hij er ook niet te zijn. www.nxthome.nl

Een thuis bouwen

Tot voor kort leverden bouwbedrijven huizen voornamelijk ‘casco’ op; dus zonder enige vorm van aankleding. Toen uit markonderzoek bleek dat slechts 8 procent van de klanten dat zo wil en maar liefst 78 procent een huis het liefst ‘woonklaar’ opgeleverd ziet, ging bij één van Nederlands grootste bouwers, BAM, het roer om: de klant werd centraal gezet en niet langer het bouwproces.

Samen met interieurontwerper Victor Meuwissen werden vijf woonsferen ontwikkeld aan de hand waarvan klanten de afwerking van hun huis kunnen kiezen. ,,Maar we gaan wel iets verder dan het plaatsen van een vloer, keuken, badkamer en het afwerken van de wanden. Door te kiezen voor een leefwijze kies je voor een andere indeling van de woning. Hou je van koken dan kan je bijvoorbeeld voor een ruimere keuken kiezen”, zegt Henry Draijer van BAM Woningbouw.

Op dit moment wordt in de Amsterdamse Bongerd druk gewerkt aan de eerste woningen van wat het Victor & Wonen concept is gaan heten. ,,Iedere interieurprofessional die door een Vinexwijk loopt, kan je op basis van de architectuur al vertellen waar de eettafel staat”, vult Victor Meuwissen aan. ,,Wij hebben nu juist leefwijzen ontwikkeld op basis van wat je het meeste of met liefde doet. Woonstijl Culinair bijvoorbeeld voorziet in een grote woonkeuken aan de achterkant van het huis. Samenzijn heeft een indeling in zones waar voor iedereen ruimte is om gezamenlijk je eigen ding te doen.”

De beurs

De beurs Eigen Huis (Ver)Bouwen en Inrichten vindt plaats tot en met 20 oktober in de Jaarbeurs Utrecht (www.realiseerjedroomhuis.nl).

De organisatie besteed extra aandacht aan diverse actuele tendensen in de bouwwereld:

-De groeiende markt van particulier opdrachtgeverschap. Mensen nemen het heft in eigen handen en besluiten tijd en energie te steken in de bouw van hun eigen woning.

-De beurs speelt in op de vergrijzing door een samenwerking met Liever Thuis. Zij geven lezingen over hoe je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. www.lieverthuis.info.

-De Stichting Urgenda geeft op zaterdag 19 oktober lezingen om uw energierekening op nul te zetten. www.urgenda.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.