Bloemendaal beloont landjepik Park Brederode

Het terrein waar de carport staat.© Archieffoto

Margot Klompmaker
Bloemendaal

Je kunt er allerlei gezegdes op loslaten, zoals de brutalen hebben de halve wereld of de aanhouder wint. Maar het blijft een feit: de gemeente Bloemendaal is gezwicht in de landjepikzaak in Park Brederode.

In augustus dit jaar is bij de notaris de akte gepasseerd voor de overdracht van een stuk gemeentegrond bij Villa Meerzicht in Park Brederode. Een terrein van 220 vierkante meter, dat was geannexeerd door villa-eigenaar Theo Spanjaart en waar inmiddels een carport op staat. Er is een aantal keren over de zaak geprocedeerd, de gemeenteraad vond het niks (''geen verkoop gemeentegrond''), maar uiteindelijk heeft de villa-eigenaar aan het langste eind getrokken.

Gedeeltelijk dan, want eerst had de bewoner een terrein van zo’n 725 vierkante meter geclaimd en er een hek en lantaarnpalen geplaatst. Die moesten weg van de rechter. Spanjaart vecht die uitspraak nog steeds aan. De villa-eigenaar heeft inmiddels nu wel zijn zin gekregen wat betreft een deel van het terrein van 220 vierkante meter.

,,De gemeente heeft hem gematst'', constateert buurtbewoner Jeroen Smakman die de zaak destijds bij de gemeente heeft aangekaart. Dat constateert ook PvdA-raadslid Henk Schell. ,,Ik wil zo snel mogelijk uitleg hierover van wethouder Heijink. De gemeente verkoopt een flink stuk openbare grond en lapt de uitspraak van de raad aan zijn laars.’’ Heijink heeft namelijk toegezegd eerst de raad te informeren over de verkoop en niet ’onomkeerbaar’ te handelen. Maar de raad weet van niets. De grondtransactie is in openbaarheid gekomen omdat Jeroen Smakman er bij toeval achterkwam.

De grond blijkt in augustus te zijn overgedragen middels een akte van dwaling. Waarmee impliciet te kennen wordt gegeven dat er ooit iets mis is gegaan en dat Spanjaart daarom de grond krijgt. Smakman wijst erop dat het niet om snippergroen gaat. ,,Het is 225 vierkante meter, je kunt er zo een woning neerzetten.’’ Volgens Smakman, daarin gesteund door Rob Smit van de Buurtvereniging Bloemendaal-Noord, heeft het er alle schijn van dat ambtenaren van de gemeente Bloemendaal hun best hebben gedaan om de villa-eigenaar het door hem gewenste stuk openbare grond te bezorgen. ,,En dat is hem nog gelukt ook. Al is het een derde van wat hij eerst claimde. De rest is niet gelukt. Nog niet.’’

Raadslid Henk Schell is niet te spreken over de gang van zaken. ,,De raad heeft aangegeven dat dit openbaar gebied moet blijven. De gemeente handelt als een bedrijf met een zakelijk geschil, maar zo ligt dit niet. De gemeente moet ook opkomen voor de belangen van de burgers. En de verkoop van dit stuk park dient absoluut niet het algemeen belang. Maar kennelijk mag het allemaal hier in Bloemendaal.’’

,,Er zijn genoeg inwoners die vragen om een stukje groen, de uitbreiding van een schuurtje of de verplaatsing van een hek. Die krijgen niets gedaan en deze man wel, terwijl het gewoon brutaal landjepik betreft. Ik vind het een morele kwestie. Dit doe je niet als overheid. Zo geef je een totaal verkeerd signaal af. Heijink heeft duidelijk gezegd dat hij ons als raad op de hoogte zou houden en dat er geen onomkeerbare zaken zouden plaats vinden. Dat is dus allemaal niet gebeurd.’’

Ondanks een eerdere toezegging was de gemeente niet bereid om een reactie te geven. Volgens een gemeentewoordvoerster wil Bloemendaal pas commentaar geven als de raad is ingelicht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.