Feessie?

Jacob van der Meulen, portretje

Jacob van der Meulen, portretje© HDCMEDIA

Jacob van der Meulen

Om ma ni padme hum. De vijf Tibetaanse gebedsvlaggetjes met deze tekst hebben de elementaire kleuren blauw (hemel), wit (wind), rood (vuur), groen (water) en geel (aarde). Elke kleur staat ook voor een van de vijf Boeddha’s uit een geloof, dat voor de opkomst van het boeddhisme in Tibet werd beleden.

Ik kocht de vlaggetjes aan het eind van een drie weken durende motorrit door Noord-India en de Himalaya. In een landschap dat bezoekers tot tranen kan roeren zag ik ze al hangen op de hoogste punten van de bergen.

In de wind verliezen ze daar hun kleuren en rafels. Daarmee ook de gebeden die op de vlaggetjes staan. Die gaan over vrede, compassie, kracht en wijsheid. De gebeden stijgen volgens de Tibetanen op naar de goden en worden hopelijk verhoord.

Terwijl ik na een reportage over terreurdreiging op Schiphol met de motor terugrijd over de IJdijk van Spaarndam mijmer ik over de vlaggetjes. Ze wapperen al weer een tijdje aan mijn stuur, zijn gerafeld en worden al iets fletser. Veel goeds hebben ze de wereld echter nog niet gebracht.

Ik stop bij een wegversmalling op de dijk. Een jongen op een luid knetterende scooter komt naast me tot stilstand. Hij wijst naar de vlaggetjes en vraagt: ’Zo, feessie gehad?’ Ik lig geruime tijd in een deuk over mijn tank.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.