Overgang Alverna ’nog jaar dicht’, hoorzitting verdaagd

Het hek van ProRail.

Sjaak Smakman
Heemstede

Niet alleen het eigen gemeentelijke beleid om dwangsommen op te schorten als er bezwaar wordt gemaakt, maar ook een verzoek van de Raad van State om dat te doen, zijn voor het Heemsteedse college aanleiding geweest om nog niet te gaan handhaven bij de overgang bij de Laan van Alverna. Dat zei wethouder Pieter van de Stadt donderdag in de gemeenteraad. De gemeente wacht nu met actie totdat de Raad van State zich heeft uitgesproken over de vraag of de spoorovergang openbare weg is.

Dat betekent volgens Jaap Moerman van de Fietsersbond dat het hek dat railbeheerder ProRail afgelopen september neerzette, daar nog minstens een jaar blijft staan. Ook als de Raad van State het oordeel van de Haarlemse rechtbank volgt, kan het volgens hem nog een tijd duren voordat de overweg weer toegankelijke wordt voor fietsers en voetgangers.

Hij vindt overigens dat de gemeente in dit geval best kunnen handelen. ,,ProRail heeft immers net voor de rechtszaak in september het hek snel neergezet. Daarmee is ProRail het stoute jongetje van de klas en daar hoeft de gemeente dan niet coulant mee om te gaan’’, vindt hij.

ProRail heeft inmiddels los van de zaak bij de Raad van State de gemeenteraad gevraagd om de overweg aan de openbaarheid te onttrekken. Daarover geeft het college binnenkort een advies aan de raad.

De zitting van de commissie voor beroep- en bezwaarschriften over de verdaging van de dwangsom is verplaatst van 2 juli tot eind augustus omdat ProRail naar eigen zeggen dan niet aanwezig kan zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.