Vijfhuizenaar moet hoge boten langs oever Ringvaart dulden

Jan van Ommen
Vijfhuizen

De Raad van State vindt het niet nodig om in het Haarlemmermeerse bestemmingsplan alsnog een maximale hoogte voor in de Ringvaart afgemeerde kajuitboten op te nemen.

In een definitieve uitspraak in reactie op bezwaren van Vijfhuizenaar L. Evers stelt de Raad dat hij nu eenmaal in een bebouwde omgeving woont en dat het niet abnormaal is dat er boten in de Ringvaart kunnen worden afgemeerd.

De maximale omvang van steigers en aanmeervoorzieningen zijn aan regels gebonden, maar de hoogte van een kajuitboot niet.

Evers, die aan de Ringvaart bij Vijfhuizen woont, vreest verlies van uitzicht als er pal voor zijn woning voortdurend hoge kajuitboten worden afgemeerd.

In de praktijk zal dat wel meevallen. Want als een steiger vijf meter lang is mag de boot er hoogstens aan beide zijden een meter uitsteken. Een boot van zeven meter lang zal nooit boven een bepaalde hoogte uitkomen.

Bovendien mag de steiger niet hoger dan 60 cm boven het water uitsteken. Overigens benadrukt de Raad nog dat de nieuwe steigerregeling geen generaal pardon tegen eerder illegaal aangelegde steigers inhoudt.

Als Evers vindt dat er illegale steigers langs de Ringvaart liggen moet hij daarvoor wel apart een handhavingsprocedure starten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.