GTA 5: alles wat God heeft verboden

Peter Lodewijks

Het is de meest gehate en tegelijkertijd de meest geliefde game die er is.

De één verafschuwt het spel vanwege de seks, de drugs en het meedogenloze geweld. De ander prijst het om de satirische humor, de innovatieve ideeën en de onbeperkte mogelijkheden. Controversiëler dan ’Grand Theft Auto’ (GTA) krijg je het simpelweg niet. Deel vijf van de serie spant daarin zelfs de kroon en heeft bijna de hele wereld in de ban. Het is de duurste game ooit gemaakt. Het is de gepolijste game ooit gemaakt. Het is de heftigste game ooit gemaakt.

Het doel in ’GTA 5’ is het creëren van een imperium. Je bevindt je in Los Santos (gebaseerd op Los Angeles). Daar kun je gaan en staan waar je wilt. De missies draaien om contacten opbouwen, geld verzamelen en je macht bewijzen. Maar belangrijker: om je dingen te laten beleven die je niet eens voor mogelijk hield. Over deze game is zóveel nagedacht. Het sensatiegehalte is soms overweldigend en de humor die erbij gepaard gaat is briljant. Toch zijn het verhaal en de bijbehorende personages de uitblinkers. Het is in de stijl van Quentin Tarantino, maar GTA gaat op het vlak van gestoordheid nog een stapje verder. De ene psychopaat na de ander sociopaat wordt je vriend of vijand en hoeren en drugs zijn een prominent onderdeel van de game.

GTA is alles wat God verbiedt en daardoor is het zo intrigerend en gewild. De game verbijstert, overweldigt en vermaakt je dik 50 uur lang. De hype is buitencategorie. De game is buitencategorie. Vandaar 6 sterren, waar 5 normaal gesproken het maximum is.

Grand Theft Auto 5 (Rockstar) Platform: Xbox 360 (ook PS3)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.