Steeds meer sporters in parken en duinen

Trainen in de buitenlucht met een groep. Zwaar, maar er wordt ook gelachen. Foto United Photos/Rob van Wieringen.

Leontien van Engelen
Haarlem

Een groep van vijftien sporters - veertien vrouwen en een man - rent op woensdagavond rond het trapveldje in de Haarlemmerhout. Met rood aangelopen gezichten staan ze stil, beginnen aan een serie opdrukoefeningen, gevolgd door buikspieroefeningen en nog een rondje hardlopen.

Instructeur Wout Verkerk van The Bootcamp Club spoort ze aan om door te zetten en geeft ze een extra rondje als de oefeningen niet helemaal goed zijn uitgevoerd.

Parken en duinen

In de andere hoek van het veld staan tien overduidelijk zwangere vrouwen in een kringetje bij elkaar hun oefeningen te doen. Het is ondertussen een bekend gezicht in Haarlem. In parken en in de duinen komen groepjes sporters bij elkaar om onder begeleiding van een trainer of personal coach aan hun conditie te werken.

Buitenlucht

Ze verkiezen de buitenlucht boven de sportschool. ,,We zitten overdag veel binnen en dan is het lekker om buiten te gaan sporten. Ik denk dan dat een verklaring is voor de groeiende populariteit van het in groepen buiten sporten”, zegt Petra Ferwerda die met haar sporters traint in Middenduin en de Kennemerduinen. ,,Maar het heeft ook duidelijk mentale voordelen. Want waar mensen in een sportschool door alle spiegels vooral met de buitenkant bezig zijn, ontdekken sporters die buiten trainen ook dingen over zichzelf. Toch gaan sporten als het hard regent, kan voor iemand een enorme mentale overwinning zijn.”

Sponsor

,,Ik was meer sponsor van de sportschool dan dat ik daar echt kwam”, zegt Vanessa van Zalm die bij ’t Wed meedoet met de groep van New Level Bootcamp. ,,Ik train voor triatlons, maar vind alleen hardlopen niet leuk, dat wordt al snel saai. Dit houd ik wel vol. Het zijn allemaal korte oefeningen. Het is een beetje apekooien voor volwassenen. De trainer bedenkt iedere keer wat anders en dat houdt het afwisselend. Ik merk het resultaat: hardlopen gaat steeds beter en ik word er ook mentaal sterker van.”

Begeleiding

Voor veel sporters die meedoen aan bootcampclubs of een personal trainer in de arm nemen, speelt mee dat ze worden begeleid. ,,Ik werk met mensen naar een doel toe, we hebben steeds metingen om te zien hoe het gaat”, legt personal trainer Bobby Stevens zijn werkwijze uit. ,,Ik stel met iemand vast wat die wil bereiken. Dat kan gewichtsverlies zijn of een halve marathon waaraan iemand mee wil doen. Afhankelijk daarvan maak ik een schema en stel tussentijdse doelen vast.”

Hij denkt dat een groeiende aandacht voor gezondheid en beweging een belangrijke stimulans zijn voor mensen om te gaan trainen.

Druk bestaan

Petra en Bobby denken ook dat het drukke bestaan voor veel mensen een belangrijk aspect is bij hun besluit om een personal trainer in de arm te nemen. ,,Zeker voor mensen die onregelmatig werken, is het fijn als ze hun afspraken kunnen inplannen. Meesporten bij een sportvereniging met verplichte trainingsavonden werkt niet voor ze”, vermoedt Petra.

Voor sporter Laura Bakker speelt ook het sociale aspect mee. ,,In een sportschool is iedereen met zichzelf bezig en nu heb ik een groepje. Als ik een keer niet ben geweest, dan vragen ze waar ik was. Het idee dat een groep op me wacht, maakt dat ik nu vaker sport.”

Financieel voordeel

Stefan Rijgersberg van The Bootcamp Club ziet dat groepsdruk een belangrijke stok achter de deur voor mensen is om toch te komen.

,,Als je het vergelijkt met een sportschool, daar komen mensen de ene maand heel enthousiast, dan wordt het minder en vervolgens sponsoren ze de sportschool zonder dat ze komen. Ik zie dat mensen bij ons beter blijven doorsporten. Dat levert ze dus ook een financieel voordeel op.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.