Van schuifhek tot barbecue wordt bij Heemskerk aan de IJweg gemaakt

,,Geen dag is hetzelfde. Ik kan hier een hoop creativiteit in kwijt’’, zegt Han van Hamburg, hier met zijn vrouw Lia.© Foto Wessel Mekking

Nieuw-Vennep

Als 16-jarige begon Han van Hamburg als monteur bij het bedrijf aan de IJweg. Een kleine veertig jaar later is hij met zijn vrouw Lia eigenaar van Gebr. Heemskerk BV Mechanisatie en Constructie. Met haar, dochter van een van de oprichters, heeft hij de leiding.

Broers Leo en Wim Heemskerk begonnen op deze plek in 1960 een smederij. Twee jaar later gingen ze trekkers van het merk Porsche verkopen. In de beginjaren van hun bedrijf hadden de broers Heemskerk veel werk vanwege de erwtenoogst en de dopperij die destijds in Nieuw-Vennep stond. ,,Ze verdienden hun geld met verkoop en reparatie van landbouwmachines, tractoren en aanverwante artikelen’’, vertelt Han.

Nadat hij als 16-jarige bij het bedrijf was begonnen, liep hij Lia tegen het lijf. ,,Als monteur kreeg ik kennis aan de dochter van de baas’’, omschrijft Han het. ,,Wij zijn doorgegaan. We hebben het overgenomen van mijn schoonvader en diens broer.’’ Eerstgenoemde, inmiddels in de tachtig, loopt nog steeds elke dag rond bij het bedrijf. ,,Hij woont hiernaast. Hij houdt niet van stilzitten en vindt rommelen leuk. Het schuurtje waar ze ooit begonnen, is nu zijn rommelhokje’’, werpt Han een blik uit het raam van zijn kantoor.

In 1970 bouwden Leo en Wim de twee grote hallen die nog steeds in gebruik zijn. Onder leiding van Han werd dat verder uitgebreid. De verschillende hallen aan de IJweg beslaan nu in totaal 1750 vierkante meter, vertelt hij na een blik op een luchtfoto aan de muur.

Tegenwoordig doet Gebr. Heemskerk veel meer dan het repareren en verkopen van landbouwvoertuigen. Met de door hen gebouwde constructies van metaal richten ze zich op allerlei bedrijfstakken. ,,We hebben daar de kennis en kunde voor, dus waarom zouden we die daar niet voor gebruiken? We hebben bijvoorbeeld klanten in de voedingssector, houtbranche en interieurbouwers.’’ In de hallen worden bijvoorbeeld barbecues, hekken en balkonnetjes gemaakt, vertelt Han trots. Buiten ligt een groot schuifhek te wachten op transport. ,,Zestig tot zeventig procent van wat we doen is niet voor de agrarische sector.’’

Han heeft de omgeving in de loop der jaren flink zien veranderen. Aan de achterkant van hun bedrijf zijn, met de bouw van Getsewoud-Noord, duizenden wonen verrezen. Ooit was het boerenland. ,,Kleine boertjes zijn verdwenen. Schaalvergroting houd je niet tegen’’, realiseert hij zich.

Hoewel de agrariërs steeds minder ruimte hebben in Haarlemmermeer, zit het mechanisatie- en constructiebedrijf aan de IJweg in Nieuw-Vennep op een prima plek, weet Han. Zijn bedrijf richt zich ook op de omgeving van de poldergemeente. Daarnaast worden de machines regelmatig ter plekke gerepareerd.

Op 55-jarige leeftijd vindt Han zijn werk nog steeds mooi. Hij houdt van de veelzijdigheid. ,,Geen dag is hetzelfde. Ik kan hier een hoop creativiteit in kwijt.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.