Herstel economie zet niet door in Haarlemmermeer

Richard Walraven
Haarlemmermeer

Dit voorjaar was er twee maanden op rij een bescheiden daling van het aantal werkzoekenden in de gemeente Haarlemmermeer. De kentering kwam in juni toen er een lichte stijging (0,5 procent) van het aantal ww-uitkeringen werd geregistreerd door het UWV. In juli was de stijging zelfs ruim boven landelijk gemiddelde (3,4 procent).

Dat geldt ook voor omliggende gemeenten als Amstelveen, Uithoorn en De Ronde Venen. Opmerkelijk omdat in de regio Zuid-Kennemerland (Haarlem) en Amsterdam de stijging juist onder het landelijk gemiddelde is gebleven.

Waardoor de forse stijging precies wordt veroorzaakt is moeilijk aan te geven, stelt Paul Rijs, arbeidsmarktdeskundige van het UWV. Zijn indruk is dat de ontwikkeling in Haarlemmermeer de landelijke trend volgt. ,,Overal stijgt het aantal werklozen weer en in Haarlemmermeer zelfs meer dan gemiddeld. Ik denk dat het komt omdat er in de gemeente veel bedrijven zijn die afgelopen jaren moeite hebben moeten doen om (hoog)gekwalificeerd personeel te werven. Daarom hebben veel bedrijven toen het economisch minder ging lang geprobeerd die mensen vast te houden’’, verklaart Rijs.

Hij ziet geen snel herstel. ,,De rek is er nu echt uit. En het ziet er ook niet naar uit dat het op korte termijn beter zal gaan. Als het aantrekt, wordt er in eerste instantie een beroep op de uitzendbureaus gedaan. Maar daar is geen sprake van. Het klopt dat er een korte opleving is geweest maar dat is voorbij. De hoge stijging nu is het gevolg van de krimp in de afgelopen jaren. Het herstel daarvan laat te lang op zich wachten, waardoor bedrijven nu toch personeel ontslaan.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.