’De Passage is van ons allemaal’

Het Peuterfestival in januari was een succes.© United Photos/Rob van Wieringen

Richard Walraven
Hoofddorp

Ineke en Tineke zijn een befaamd duo in het Cultuurgebouw van Haarlemmermeer. Niet omdat ze zo mooi zingen of omdat ze een bijzonder vermakelijke cabaretact neer kunnen zetten. Ineke de Vries en Tineke Tromp zijn de programmeurs van de cultuurtempel in Hoofddorp. Of beter gezegd van de Passage die de vier culturele instellingen in het Cultuurgebouw verbindt. En eigenlijk, vinden Ineke en Tineke, zijn ze dat voor de hele polder. ,,Want die passage is van ons allemaal", zo betogen ze.

Sinds schouwburg De Meerse, Pier K, poppodium Duycker en de bibliotheek onder één dak zitten, is er behoefte aan Ineke en Tineke. Aan gezamenlijke activiteiten. ,,Wij zijn de Haarlemmerolie van het Cultuurgebouw", lacht Ineke.

Tineke legt uit. ,,Wij zoeken de dingen die meer zijn dan de delen van de vier instellingen alleen. Waar je aan moet denken? De Polderparade, de Haarlemmermeerse uitmarkt, waar het aanbod voor het nieuwe culturele seizoen wordt gepresenteerd is een mooi voorbeeld."

Maar daar blijft het niet bij. Tineke vertelt: ,,We doen twaalf programma’s per jaar. Denk aan de Fokker-tentoonstelling, het Kinderboekenfeest en het debat dat we regelmatig organiseren." ,,En vergeet ook ons Peuterfestival afgelopen januari niet, daar kwamen 1500 mensen op af", vult Ineke aan.

Inwoners

Het is niet zo dat Ineke en Tineke zelf alles programmeren. Ze willen daar ook heel nadrukkelijk de inwoners van Haarlemmermeer bij betrekken. ,,Wij zien de Passage als het hart van de polder. Mensen kunnen ook met eigen ideeën komen. Een koor dat een avond wil zingen of iemand die een boek wil presenteren", houdt Tineke voor.

,,Wij kijken dan of het bijvoorbeeld bij een van onze plannen past. Als in Route 65 (programma voor ouderen met landenthema’s, red.) Frankrijk aan de orde is, past daar een koortje dat chansons zingt prachtig bij", aldus Ineke. Ook bij de Polderparade op 5 september zijn amateurverenigingen - tegen een vergoeding van de kosten - welkom om zich aan te sluiten.

Amateurverenigingen die contact op willen nemen met Ineke en Tineke kunnen een e-mail sturen naar: producties@hetcultuurgebouw.nl

Meer nieuws uit HD

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.