Fietstrends op Bike Motion

De fatbike, een nieuwe trend op Bike Motion. Foto PR

De racefiets met schijfremmen, een nieuwe trend op Bike Motion. Foto PR

1 / 2
Peter Lodewijks

Wat worden de sportieve wielertrends van 2014? Wie daar een idee van wil krijgen, kan vanaf vrijdag terecht op Bike Motion Benelux in de Jaarbeurs in Utrecht.

Van liefst 562 verschillende merken fietsen, kleding en andere accessoires is daar het nieuws voor volgend jaar te zien. Nieuwe kleurencombinaties, compactere en nog lichtere fietsen met zo mogelijk nog opvallender uitgevoerde frames springen als vanzelf wel in het oog. En natuurlijk is er het testparkoers, maken bekende profs hun opwachting, is er het wielercafé voor sterke verhalen en zijn er veel demonstraties op Bike Motion.

Maar er zijn ook ’kleine trends’, verschuivingen die op termijn de markt kunnen veranderen. Wat dat betreft kan 2014 wel het jaar worden van de schijfrem op de racefiets. De profs mogen er van de regelgevende UCI nog niet mee racen, maar dat lijkt de trend niet te kunnen stoppen. Ook het ranke ros krijgt hydraulische schijfremmen. Omdat je op schijven nu eenmaal veel meer remkracht kunt uitoefenen. Dat voelt veiliger. En je hoeft pas later te knijpen voor een bocht. Gevolg: je kunt met hogere snelheid de bocht naderen. Of je die bocht ook sneller kunt nemen, hangt af van stuurkunst en lef.

Schijfrem voor racefiets

Op de mountainbike zijn schijfremmen al niet meer weg te denken. Bij strandraces en in de cyclocross komt de schijfrem er nu ook aan. Dus kan de racefiets niet achterblijven. Bekende merken als Bianchi, Stevens, Storck en Specialized presenteren voor 2014 met trots nieuwe modellen met schijfremmen. Dat het gros van de nieuwe racefietsen nog velgremmen krijgt, doet aan de trend niets af.

Bij de mountainbikes is na de doorbraak van de 29-ers met grote wielen, nu de tijd voor een stapje terug. Niet helemaal teug naar de ’kleine’ 26-inch wielen. Wel naar de tussenmaat, de 27,5-inch of in vaktermen de 650b. Het voordeel van de snelle 29-ers weegt in de crosscountry niet op tegen de voordelen die je met iets kleinere wielen en iets langere veerwegen behaalt inzake wendbaarheid en comfort. Opvallendste 650b-crosser is de fatbike. Deze mountainbike valt op door zijn wel erg dikke banden. De fatbike is een mountainbike om te onthaasten, zeggen de deskundigen. Wel sportief door bos en duin, en ook in het rulle strandzand uit de voeten kunnen, maar niet om te jakkeren.

Bike Motion Benelux, 11-13 oktober (14 okt. vakdag), Jaarbeurs Utrecht.www.bikemotionbenelux.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.