’Wethouder heeft geen verhaal’

Annalaura Molducci
Haarlem

Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) kan de kritische binnenstadsbewoners niet overtuigen van de invoering van fiscaal parkeren.

La Palma

Na haar vakantie op La Palma, waar ze een weekje heeft gewandeld, was ze in gezelschap van maar liefst acht ambtenaren naar molen De Adriaan gekomen. Daar werd een informatieavond gehouden. De wethouder zou aanvankelijk niet aanwezig zijn maar kwam toch na gemor van de wijkraden uit Haarlem-Noord.

Protest

Ze legde uit hoe het nou precies zit met de invoering van fiscaal parkeren in de wijken rondom het centrum, want dat heeft geleid tot een ’hoop protest en onbegrip’. Raadsleden van GroenLinks, VVD, Actiepartij, PvdA en Hart voor Haarlem luisterden mee want woensdag nemen zij een besluit of het fiscaal parkeren wordt ingevoerd in Haarlem. Het zaaltje in molen De Adriaan zat vol met een man of vijftig.

Misverstanden

Sikkema: ,,Ik loop hier vanavond rond namens het college om misverstanden weg te nemen en de achtergrond van de plannen te schetsen. De gemeenteraad heeft in 2013 de parkeervisie vastgesteld. Daarin is afgesproken dat het parkeren in Haarlem wordt gemoderniseerd. Dat betekent dat er wordt gefiscaliseerd en gedigitaliseerd. Het fiscaliseren, (het in overleg met de wijkraden plaatsen van parkeerautomaten in de wijken rondom het centrum waar nu vergunningparkeren geldt, red.) is door het college naar voren gehaald omdat we als gemeente geld mislopen als we bekeuringen uitdelen.

Gemeentekas

Dit jaar gaat het om ongeveer 250.000 euro en volgend jaar is dat waarschijnlijk 500.000 euro. Met fiscalisering gaat het geld van een bon voortaan naar de gemeentekas en niet meer naar het Rijk omdat we er een belasting van maken’’, zegt Sikkema. Daarom moet het fiscaliseren per september worden ingevoerd. Dan harkt de gemeente nog wat geld binnen. Maar de bewoners vinden het niets. ,,We betalen nu al voor onze parkeerplekken omdat we een vergunning moeten kopen. De parkeerdruk wordt alleen maar groter als er ook nog parkeermeters worden geplaatst. Dat kan de gemeente niet maken’’, vindt een bewoner.

Parkeermeters

,,Waarom moeten er ook parkeermeters komen?’’, vraagt een ander zich af. ,,We plaatsen zo weinig mogelijk meters’’, zegt de wethouder. ,,Wat zijn de alternatieven?’’ ,,Die zijn er niet,’’ luidt het antwoord. Maar zodra de extra parkeermeters worden geplaatst, wordt de boel in de gaten gehouden door een speciaal bureau. Als de parkeerdruk in de wijken toeneemt, dan treedt de gemeente meteen op, is de belofte. Een bewoonster die op de hoek bij Het Patronaat woont, maakt zich zorgen over de parkeerdruk in haar wijk. Ook een bewoner uit de Twijnderslaan is ongerust, ,,Na vijf uur kunnen we nu al bijna geen plek meer vinden.’’ Albert Diederik van de wijkraad Scheepmakerskwartier vindt de avond slecht voorbereid. ,,Het publiek is vrij scherp en cynisch. Dat ligt aan de gemeente die geen goed verhaal heeft.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.