Analyse: vijf wethouders is beter voor Haarlemmermeer

Bart Boele
Hoofddorp

De VVD heeft als grootste partij de andere drie uitgenodigd voor gesprekken.

Dat is niet de meest voor de hand liggende weg om tot een coalitie te komen. Waarom is het CDA (5) er niet als vijfde partij bij betrokken?

Mogelijk heeft het idee postgevat om van vijf naar vier wethouders te gaan. Niet om solidair te zijn met burgers die het moeilijk hebben tijdens deze economische recessie, maar louter om politieke redenen.

Twee wethouders voor de VVD zitten er met deze verkiezingsuitslag namelijk niet in. Hoe kun je als grootste partij dan toch veel invloed houden?

Om te beginnen door het CDA niet mee te laten doen. Met vier wethouders komt het de VVD beter uit om D66 binnen boord te houden. Deze mede-liberalen zijn niet heel sterk in Haarlemmermeer en de VVD kan met D66 erbij een sterker liberaal stempel op een vierkoppig college van B en W drukken.

Dat is dan misschien goed voor de VVD, maar niet voor Haarlemmermeer.

Een sterk college gebaseerd op een ruime meerderheid in de gemeenteraad misstaat niet de komende jaren. Er komt nogal wat af op de gemeente, kijk alleen al naar het sociaal domein dat volgend jaar door de rijksoverheid wordt overgedragen.

De CDA-wethouder die dat proces de afgelopen jaren heeft voorbereid, is van de hoed en de rand op de hoogte en dus in die complexe materie ingewerkt. Alleen al om die reden is het niet onverstandig om het CDA in het college van B en W op te nemen.

De invloed van de VVD is dan weliswaar minder groot, maar dat is gezien de verkiezingsuitslag terecht. Je moet je verlies kunnen nemen, zelfs als je nog steeds de grootste partij bent.

Op inhoud is er geen reden om het CDA buiten de deur te houden, want grote verschillen van inzicht zijn er niet. Politiek is mensenwerk en van enige chemie moet sprake zijn om succes te boeken, maar bij het onderhandelen moet vooral het belang van Haarlemmermeer voorop staan.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.