Opvoeden is emotionele topsport

Bastiaan Ragas en zijn tegenspeelster, Anne-Marie Jung,in de theatervoorstelling ’Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’.

Bastiaan Ragas en zijn tegenspeelster, Anne-Marie Jung,in de theatervoorstelling ’Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’.

Ad Heesbeen

Zijn vader ging elke dag keurig in een pak met stropdas naar het werk. In een Chevrolet en met muziek van Neil Diamond uit de speakers. Zo’n vader wilde Bastiaan Ragas (41) ook worden. Gewoon jezelf blijven en een gezin. Geen probleem.

Nu, vier kinderen verder, weet hij wel beter. Kinderen doe je er niet even bij. „Opvoeden is tegenwoordig emotionele topsport. Een gezin draaien is veel heftiger dan de meeste mensen willen toegeven. Je mag je kinderen opvoeden. Natuurlijk, dat is het mooiste wat er is. Maar tussendoor is het ook veel gedoe. En als partners moet je elkaar óók nog blijven vinden.”

Ragas: „Jonge mensen worden klaargestoomd voor een carrière en ineens zitten ze met papa- en mamadagen, sterrenkinderen, agendaseks en heel veel extra kosten. En dan krijg je als ouders ook nog een storm aan mailtjes van dingen die je moet doen. Van school, clubs of muziekles.”

Toch is Bastiaan Ragas gelukkiger dan ooit. Als producent en acteur kan hij zijn geld verdienen met de dingen die hem energie geven. Maar hij is eerlijk. Met baby’s weet hij niet zo goed raad. „Baby’s vind ik heel heftig. De meeste mannen hebben dat. En de man die zegt dat hij dat niet vindt, die wantrouw ik. Ikzelf ga liever met vier kinderen naar de Efteling op een drukke vakantiedag dan één dag zorgen voor een baby.”

Het zijn allemaal elementen in zijn nieuwste theatercomedy ’Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’, gebaseerd op de gelijknamige bestseller die hij in 2011 schreef. Samen met Anne-Marie Jung legt Ragas alle denkbare gezinsperikelen onder een theatraal vergrootglas. Van bakfietsvaders, chronisch slaapgebrek en yoga tot het halsstarrig vasthouden aan je vrijgezellengewoontes.

„Je ziet vaak dat jonge vaders dan toch nog elke week een stapavondje willen hebben. Ik weet zelf hoe dat werkt. Kom je om vier uur ’s nachts thuis, staat er om half zeven alweer een kind aan je bed. Dan ben je niet altijd de leukste vader. De meesten houden dat niet lang vol.”

Relaxed

Zijn tegenspeelster, Anne-Marie Jung, moeder van een dochtertje, ziet het iets zonniger. „Ik sta hier niet mijn eigen verhaal te vertellen, maar dat wat Bastiaan beschrijft. Maar ja, één kind is natuurlijk wat anders dan vier. Ik loop thuis niet op mijn tenen. Het gaat allemaal heel relaxed.”

Alles draait bij deze voorstelling om de herkenning. Maar dat niet alleen, benadrukt Ragas. „Het verhaal moet ook ’de grond raken’. Het is niet alleen maar leuk.” Om de vaart er toch in te houden, zitten er eveneens cabaretachtige stukken in de voorstelling en flink wat liedjes. Zoals een eigen variant op ’Vluchten kan niet meer’.

Bastiaan Ragas stelt zichzelf kwetsbaar op in deze comedy, beaamt hij. „Sterker nog, ik speel mezelf helemaal aan gort. Ik ben de underdog, het lulletje rozenwater. Ik maak mezelf volledig belachelijk. Typisch mannelijk, hè.”

Hoe hij zichzelf ziet als vader? „Ik geef mijn kinderen emotionele stabiliteit, het gevoel dat ze veilig zijn. Van de andere kant kan ik ook weleens ongeduldig worden.” Wat relaties betreft, gelooft hij heilig in het kleine gebaar. „Dat staat voor de zachte kant van een mens. Mijn vader nam elke week bloemen voor mijn moeder mee. Ik doe dat ook voor mijn vrouw Tooske, met wie ik al 11 jaar gelukkig ben. Je moet je in dit leven omringen met mensen van wie je houdt. De rest is maar een beetje gerommel.”

Speellijst

Een selectie van de speellijst: 7 nov: Amstelveen; 29 nov: Den Helder; 7 dec: Heerhugowaard; 12 dec: Houten; 14 dec: IJsselstein; 19 dec: Amsterdam; 2014: 8 jan. Noordwijk; 11 en 13 jan: Leiden (première); 17 jan: Beverwijk; 31 jan: Haarlem; 1 febr: Katwijk aan Zee; 5 febr: Nieuwegein; 6 febr: Naaldwijk; 7 jan: Den Haag; 20 febr: Purmerend; 26 febr: Almere; 27 febr: Amersfoort; 5 mrt: Zoetermeer; 13 mrt: Rijswijk; 15 mrt: Baarn; 21 mrt: IJmuiden; 25 mrt: Hoofddorp; 26 mrt: Amstelveen; 1 apr:Alphen aan den Rijn; 3 en 4 apr Amsterdam.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.