Haarlems decor Koningsdagconcert

John Oomkes
Haarlem

,,,Gelukkig kunnen we de koning en de koningin ter wille zijn’’, zegt Jaap Lampe trots. De algemeen directeur van de Philharmonie heeft dinsdagavond Willem-Alexander, Máxima en prinses Beatrix in huis ter gelegenheid van het Koningsdagconcert.

De opnamen worden op zaterdag 26 april ( Ned. 2, 22.30 uur) uitgezonden als de verjaardag door velen wordt gevierd - genoegzaam bekend is dat Willem-Alexanders feitelijke verjaardag op zondag 27 april ligt, maar dat het Oranjehuis de zondagsrust eerbiedigt.Toen Beatrix nog vorstin was, hadden haar Koninginnedagconcerten plaats in de intimiteit van Paleis Noordeinde - overigens een initiatief van wijlen prins Claus (1985). Ditmaal is de keus op de Kleine Zaal van de Philharmonie in Haarlem gevallen - een sfeervolle recitalruimte met een goede akoestiek en een capaciteit van zo’n driehonderd mensen. Het is het begin van een nieuwe traditie.

De gedachte daarbij is een locatie te zoeken in de provincie waar Koningsdag overdag plaatsgrijpt. Dit jaar is dat in Graft-De Rijp (dat per 1 januari fuseert met Alkmaar en Schermer) en Amstelveen (dat zijn vijftigjarig bestaan viert).

Waarom de keus op de Philharmonie is gevallen, weet directeur Lampe niet. Hij vertelt slechts te faciliteren. ,,Ik vind het een eer, en verder zijn Willem-Alexander en Máxima gastheer en gastvrouw.’’

Noord-Hollands tintje

Het recital dat hun gasten krijgen voorgeschoteld, kent overigens een onmiskenbaar Noord-Hollands tintje:

Canto Ostinato Audio Visual is door het koningspaar gevraagd om delen van het Canto ostinato van wijlen Simeon ten Holt (jarenlang woonachtig te Bergen) ten gehore te brengen. Het gaat hier om een wereldvermaarde compositie, die in dit geval is bewerkt voor harp (Gwyneth Wentink), elektronica (Wouter Snoei) en projecties (Arnout Hulskamp). De drie reageren op elkaar, waardoor elke uitvoering uniek is.

De tweede bijdrage komt van Holland Baroque Society die samenwerkt met jazztrompettist Eric Vloeimans.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.