Haarlemse creatievelingen verjongen Bloemencorso

Matya Grabijn (Parksessies) met Bart Balm, Jelle van Gijtenbeek en Daan Baars van Je Suis Energy. Foto Roza Schous

Ontwerp ParkLab en Je Suis Energy voor de praalwagen van de gemeente Haarlem.

Het ontwerp van stichting Bloemencorso van de Haarlemse praalwagen van ondernemend Haarlem.

1 / 3
Nina van Oostrum
Haarlem

De organisatoren van de 67ste editie van Bloemencorso Bollenstreek pakken het dit jaar anders aan. Kende het Bloemencorso een rijke geschiedenis aan ontwerpers die per editie alle wagens bedachten, vanaf dit jaar mogen ontwerpteams per praalwagen aan de gang. En daar maken stichting ParkLab (Parksessies) en evenementenbureau Je Suis Energy dankbaar gebruik van.

Zodra Coco Groothuis (28), oprichtster van Parksessies en voorzitter van stichting ParkLab, hoorde dat er ontwerpers voor de praalwagens werden gezocht, kwam ze in actie. ,,Het is een droom van mij om iets te doen met het Bloemencorso. Het is zo’n tof concept’’, zegt Groothuis. Zij schakelde daarom gelijk de jongens van Je Suis Energy in om te helpen met het ontwerpen van een praalwagen.

Het thema van het corso dit jaar is energie, wat goed past bij het ’energieke’ evenementenbureau. Daan Baars (25) van Je Suis Energy: ,,Coco en ik kennen elkaar al langer, we zijn beiden jonge, creatieve ondernemers in Haarlem. We wilden altijd al eens samen iets doen en dit is een uitgelezen kans. Coco neemt het organisatorische deel op zich, daar is zij beter in. Ik heb samen met de andere jongens van Je Suis Energy, Jelle van Gijtenbeek (25) en Bart Balm (27), de kar ontworpen’’.

Fabriek

Het uiteindelijke ontwerp van de jongens is een echte energiefabriek. ,,Aan de ene kant van de fabriek worden muzieknoten ingeworpen. Dit is voor ons de grootste vorm van energie. De muziek baant zich een weg door alle tandwielen van de fabriek en komt er aan de andere kant uit als een grote energiemassa, met dansende mensen op muziek die wij zullen draaien’’, zegt Baars.

Groothuis en Baars hebben allebei geen echt corsoverleden. ,,Ik ben een geboren en getogen Haarlemmer en ik ging vroeger altijd heen met mijn ouders. Maar de laatste jaren kom ik er niet meer. Het is wel een heel groot evenement, dus heel gaaf dat we daaraan mee mogen helpen’’, zegt Baars. Groothuis houdt wel van bloemen, ’maar niet bovengemiddeld veel’. ,,Ik vind het gewoon een supertof concept’’, lacht Groothuis.

Vrijgelaten

Wel zijn beide partijen zeer enthousiast over het nieuwe concept van het corso, waarbij verschillende ontwerpers worden vrijgelaten om te maken wat zij willen. ,,Op deze manier kunnen wij laten zien hoe leuk het is om creatieve jongeren dit soort dingen te laten ontwerpen’’, zegt Groothuis. Baars is het daarmee eens. ,,Ik vind het een goede zaak. Het corso heeft denk ik een beetje stoffig imago. Nu er meerdere ontwerpers zijn, zullen de wagens niet op elkaar lijken. Ook wordt het voor jongeren aantrekkelijker. Ik denk dat het corso wel verjonging kan gebruiken.’’

De gemeente Haarlem rijdt zoals elk jaar met twee wagens. Naast de energiefabriek is er ’Haarlem bruist’ van Ondernemend Haarlem. Deze kar is ontworpen door de stichting Bloemencorso. Het Bloemencorso Bollenstreek rijdt op 3 mei.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.