’Schattebouten, wat is het gezellig’

De Sint komt aan in Hoofddorp.
© United Photos/Remco van der Kruis
Hoofddorp

Wie vanaf vandaag een schoen voor de verwarming zet, heeft weer kans om buit te maken. Honderden kinderen hebben zondagmiddag in Hoofddorp Sinterklaas verwelkomt. Hij sloeg tijdens zijn wandeling geen handje over of fotoverzoek af.

Achter dranghekken zingen kinderen bij de steiger van Hotel De Beurs gespannen sinterklaasliedjes met de pietenfanfare mee.

Sommige fans hebben een mijtertje op hun hoofd, anderen zijn in een pietenpak gekomen en wapperen met vlaggetjes. De kindpietjes zijn goed van de echte pieten te onderscheiden, die traditioneel zwart zijn geschminkt.

Koets

,,Ik heb dit zonnetje speciaal voor u besteld”, zegt locoburgemeester Adam Elzakalai als de Sint wuivend de boot afkomt. Sinterklaas, Sinterklaas, roepen de kinderen. Maar de goedheiligman stapt meteen in een koets naar het Dik Tromplein. Er zit daarom maar één ding op: de kinderen moeten met hun ouders de Sint achterna.

Op het Dik Tromplein schudt Sinterklaas tientallen uitgestrekte handen van kinderen, die zich achter de dranghekken ophouden. ,,Dag schattebouten, wat is het hier toch gezellig”, zegt de Sint. De kleinsten zitten veilig op de schouders van een volwassene en krijgen van de goedheiligman een high five.

Technologie

Met een camera in de meeste mobiele telefoons is een foto zo gemaakt. Deze moderne technologie is voor een oude man als de Sint maar moeilijk te bevatten. ,,Jeetje, was ik dat? Wat geweldig.”

Hij wijst naar zichzelf op een telefoonscherm. Luna (9) is een van de gelukkigen. Het kiekje is, volgens haar, ook meteen het leukste van de dag. ,,Ik zie hem nu in het echt en hij wil met mij op de foto.”

Tijdens zijn ronde door het winkelcentrum zijn geen dranghekken geplaatst. Ouders zien hun kans schoon om hun kinderen naar voren te duwen.

Door de dringende menigte komt de Sint maar moeizaam vooruit. Hij laat zich niet kennen en stelt de bekende Sintvragen.

Grote boek

,,Is zij wel lief geweest?”, wijst hij naar Naomi (8) voor hem. Haar moeder knikt bevestigend. ,

,Dat is fijn, maar dat wist ik natuurlijk al. Dat stond in het grote boek.”

Het is Boris (9) in een pietenpak opgevallen dat voor de koets van de Sint twee zwarte paarden staan. ,,Waar is Amerigo?”, vraagt hij. De Sint antwoordt resoluut: ,,In het ruim.’’ De jongen valt stil. ,,Hij bedoelt het schip”, verduidelijkt zijn moeder.

De stoet beweegt zich al zingend naar de schaatsbaan, waar enkele pieten en kinderen het ijs opgaan.

Voor Sinterklaas even de mogelijkheid om op adem te komen, want het is natuurlijk best een drukke dag voor de goedheiligman.

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.