Wouter Hamel laat de jazz definitief achter zich

Hanneke van den Berg

Zijn nieuwe cd verschijnt pas in april, maar Wouter Hamel laat zijn kakelverse liedjes wel vast in het theater horen.

Hij bewijst daarmee opnieuw het etiket ’jazz’ van zich te hebben afgeschud.

De 36-jarige zanger trapte zondag zijn theatertour ’The Pompadour Sessions’ af in de Leidse Schouwburg. Met een vijfkoppige band laat Wouter Hamel horen alle uithoeken van de lichte muziek te hebben verkend.

Hij trakteert het publiek meteen bij aanvang van het concert op een aantal nieuwe nummers. ,,Het gaat goed’’, verzucht hij na een liedje of drie. ,,Ik ben de tekst niet vergeten en heb de akkoorden onthouden. Maar wees niet bang. Er komen niet alleen liedjes voorbij die u niet kent. Ik speel ook oudere nummers in een nieuwe bewerking.’’

Toch bestaat zijn show grotendeels uit nieuw repertoire. En dat is geen straf. Wouter Hamel beheerst de kunst om liedjes te schrijven die al meteen aangenaam in het oor kruipen.

Bij zijn debuut kreeg hij het stempel jazz-zanger, maar dat heeft hij echt definitief achter zich gelaten. Hamel is een singer-songwriter die toegankelijke popliedjes speelt.

De dertiger oogt jonger met zijn blonde kuif, lichte stem en jongensachtige uitstraling.

In landen als Japen en Zuid-Korea geldt hij nog steeds als een popidool van boyband-achtige proporties. Als je hem zo op het podium bezig ziet, is dat wel begrijpelijk. Gelukkig heeft hij in Nederland dat stadium achter zich gelaten en wordt hij hier serieus genomen.

Hij heeft zich met goede muzikanten (gitaar, bas, toetsen, drums en percussie) omringd, die ook op de cd te horen zijn.

Hamel laat de meest liedjes voor zich spreken. Al heeft hij inmiddels wel geleerd om meer te vertellen. Het is immers theater. Mensen zitten in een stoel en verwachten een complete show.

Daar zorgt hij ook voor, met mooie projecties op het achterdoek. Het is iets te ambitieus om te proberen de theaterbezoekers ook nog aan het dansen te krijgen.

Het album ’Pompadour’ bevat ook duetten met de Amerikaanse zanger Mark Murphy (81) en een onbekende Deense zangeres. Op het podium doet hij de liedjes solo en dat gaat hem prima af.

Zelfs zijn zomerhit ’Girls in the city’ zingt hij zonder Lucky Fonz III en daarmee bevestigt hij zijn status.

Wouter Hamel: ’The Pompadour Sessions’. Gehoord: 26/1, Leidse Schouwburg, Leiden. Nog te horen in o.a.: Aalsmeer (1/2), Amsterdam (15/2 en 19/3), Heiloo (22/2), Den Haag (8/3) en Rotterdam (22/3). Meer informatie en speellijst: www.hamelmusic.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.