Merlet in Schoorl: hart van Bourgonje

Erna Faust

Hanneke van den Berg

Het Nederlands hart van Bourgogne ligt in het lieflijke Noord-Hollandse dorp Schoorl. In Merlet om precies te zijn, het hotel en restaurant waar Martin en Carla van Bourgonje hun gasten kennis laten maken met hun liefde voor un bon repas. ,,Koken is liefde bedrijven in de pan’’, aldus Martin.

Het waren zijn ouders - Bert en Nelleke - die in 1984 aan de duinrand van Schoorl de deuren van Merlet openden. In 1998 werd het restaurant bekroond met één Michelinster en die ster hebben Martin en Carla - die in 1999 het stokje overnamen - vooralsnog weten te behouden. ,,Er breekt wel weer een spannende tijd aan met de bekendmaking van de sterren volgende maand. Zeker met onze nieuwe chef Frank van Enter. Niets is zeker en zeker een ster niet, maar ik hoop dat de goden ons gunstig gezind zijn.’’

Martin respecteert collega’s die hun ster ’inleveren’. ,,Zij moeten ook hun broek ophouden, maar ik probeer waar het kan voor het maximale te gaan en daar hoort een Michelinster ook bij.’’

Dat Martin en Carla in alles streven naar de top blijkt ook uit de verbouwing van Merlet die afgelopen voorjaar met een grande heropening werd afgesloten. Zo zijn onder meer de hotelkamers vernieuwd, is er een lounge bijgebouwd en is het grand café voorzien van een eigen keuken. Grote trots van de Bourgonjes is de ’love under construction suite’. Een kamer waarin het thema liefde centraal staat - en dat straalt ook het hele interieur uit - met als klap op vuurpijl een toilet waar geliefden tegelijkertijd gebruik van kunnen maken…

Liefde zit ook in het eten dat uit de keuken - het hart van Merlet - van chef Frank van Enter komt. Hij combineert klassieke met vindingrijke gerechten en past zijn menukaart aan naar de seizoenen. ,,Een goed glas wijn en een mooie maaltijd. Voor mij is dat een rijkdom en ik merk dat, ondanks de crisis, er toch nog steeds mensen zijn die wel gaan zitten om lekker te eten.’’

Martin spreekt niet tegen dat hij een levensgenieter is. ,,Ik word altijd aangesproken op mijn achternaam: Van Bourgonje. Ja, en die naam past me goed. Niet alleen bij het vak, maar ik ben toevallig ook een groot liefhebber van Bourgogne en dan vooral van de witte wijnen uit die Franse streek.’’

www.merlet.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.