Langs de IJweg: ’Dorp Nieuw-Vennep is naar ons toe gekomen’

Het echtpaar Van Staveren op het erf van het loonbedrijf. ,,We hebben weinig gemerkt van de crisis.’’

Nieuw-Vennep

Probeer ’s middags om vier uur de IJweg hier bij Getsewoud maar eens over te steken van het ene erf naar het andere.

Tientallen fietsers rijden er, auto’s in twee richtingen en hard ook. Je staat zo minutenlang te wachten voordat je de weg op kunt.

„Dat is ’s ochtends ook zo tussen kwart over acht en kwart voor negen. Dan komen wij ons erf bijna niet af. Maar, dat duurt maar een half uurtje”, zegt Aad van Staveren. „Ik moest vroeger drie kilometer naar school fietsen. Nu hebben we een school voor de deur staan.”

Van Staveren woont nu op nummer 1475, maar werd geboren op nummer 1481 als jongste van vijftien kinderen. „Toen we gingen trouwen hebben we nummer 1433 laten bouwen. In 1993 zijn we hier naartoe verhuisd toen ik het loonbedrijf van een broer heb overgenomen.” Waar broers uitvlogen naar heel Nederland en zelfs Canada, speelt het leven van Aad van Staveren zich af op nog geen tweehonderd meter IJweg. „Toen we begonnen was ons loonbedrijf honderd procent agrarisch, nu is dat nog twintig procent. De rest is grondverzet en vooral groenvoorziening. Dat doen we in het gebied tussen Den Haag en Amsterdam”, vertelt de ondernemer. Van de crisis heeft het bedrijf niet veel last gehad. „Groen blijft gewoon groeien. Als dit een crisis was zou ik ervoor tekenen. Het was iets rustiger hoor, dat wel. Momenteel hebben we het gewoon druk.” Het loonbedrijf heeft vier man personeel. Van Staveren junior regelt inmiddels de zaken.

Waar vroeger voor de deur aan de andere kant van de IJweg akkers lagen is nu de nieuwbouwwijk Getsewoud te vinden. „We hebben eigenlijk geen contact met de bewoners daar”, zegt Ant van Staveren. Dat geldt ook voor de Polen die in een flink aantal woningen hier aan de IJweg in Nieuw-Vennep wonen. „De buren van vroeger die er nog wonen, daar hebben we wel contact mee. Als er iemand een feestje geeft, wordt iedereen uitgenodigd. Dan komen alle buren bij elkaar.”

Getsewoud – ’ik heb nog grondverzet en groenaanleg gedaan bij de aanleg van de wijk’ – zal straks de familie Van Staveren omsluiten. Er zijn plannen voor Getsewoud-West, tussen de IJweg en de Drie Merenweg. „Bij de aanleg van Getsewoud zeiden ze al dat daar een wijk zou komen waarvan de plattegrond gespiegeld is aan die van het bestaande Getsewoud. Er wordt al zeker tien jaar over Getsewoud-West gesproken. Ik heb al heel wat verschillende varianten voorbij zien komen.” Aad van Staveren moet het nog zien gebeuren.

Als het gebeurt woont de familie Van Staveren midden in Nieuw-Vennep, terwijl dit stukje IJweg vroeger drie kilometer buiten het dorp lag. Het maakt voor het loonbedrijf niet veel uit. „We hebben ruimte zat. Een hectare. De oppervlakte van het erf voor de schuren hebben we ook nog eens achter de schuren. Een paar jaar geleden hebben we de daken laten vervangen, daar zat asbest in. Ik ben wel blij dat we dat toen al gedaan hebben.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.