Veertiende editie Holland Dance Festival

Bangarra Dance Theatre. Foto Jeff Busby

Gauthier Dance Company. Foto Regina Brocke

1 / 2
Nanska van de Laar

Den Haag dompelt zich van 25 januari tot en met 16 februari weer onder in de dans. De veertiende editie van het tweejaarlijkse festival Holland Dance biedt een gevarieerd aanbod aan voorstellingen en workshops.

Net als bij voorgaande edities richt de festivalorganisatie zich ook dit keer weer op toonaangevende dansgezelschappen die niet eerder in Nederland te zien zijn geweest. Zo maakt het Australische Bangarra Dance Theatre op 14 februari zijn debuut in het Lucent Danstheater. Deze inheemse groep - die wordt gevormd door dansers met een Aboriginal- of Straat Torreseilandachtergrond - brengt in zijn voorstelling ’Kinship’ (ook te zien op 15 februari) een mix tussen traditionele en moderne dans.

Dolores uit Brazilië

Ook Mimulus Cia de Dança uit Brazilië vermengt hedendaagse dansinvloeden met traditionele dansstijlen. Denk hierbij aan de tango, samba, salsa, merengue en rumba. De groep komt voor Holland Dance naar Nederland met de voorstelling ’Dolores’ - te zien op 31 januari, 1 en 2 februari -, geïnspireerd door de Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar.

Het rijke Maori-erfgoed is de inspiratiebron waar het Nieuw Zeelands gezelschap Okareka Dance Company uit put. In ’Tama Ma’ (30 en 31 januari en 1 februari) wordt het verhaal verteld over twee Maori-dansers die door hun jeugd reizen op weg naar mannelijkheid.

Van ver over de grens komt ook Danzabierta. Deze Cubaanse groep - die tijdens de vorige editie van Holland Dance groot succes had - duikt in de voorstelling ’Showroom’ (4, 5 en 6 februari) in de nachtelijke cabaretscene van de Havaanse club Tropicana. Meer Zuid-Amerikaanse dansinvloeden zijn te zien in de voorstellingen ’Arquitetura do Samba’ door Arquitetura do Movimento (12 t/m 15 februari) en in ’Quimeras’ door Paco Peña Flamenco Dance Company (16 februari).

Titanic

Van dichterbij komt Ballet National de Marseille. Het Franse gezelschap neemt het publiek mee in de wereld van ’Titanic’ (7 en 8 februari), geïnspireerd op de bekende scheepsramp. En de Gauthier Dance Company uit Stuttgart maakt tijdens Holland Festival zijn Nederlandse debuut (4 en 5 februari) met creaties van Itzik Galili, Marco Goecke en Gauthier zelf.

Een choreografie van Marco Goecke staat ook op het programma van NDT (29 januari t/m 2 februari), waarin ook ’Hearts Labyrinth’ van Kylián terugkeert en nieuw werk van Lightfoot en León. Ook van eigen bodem komen choreografen Joeri Dubbe en Lonneke van Leth. Laatstgenoemde presenteert in de Fokker Terminal haar locatievoorstelling ’De Odyssee’ (13 februari t/m 1 maart), die komende zomer ook in Amsterdam te zien zal zijn. Van Dubbe gaat zijn tweede avondvullende voorstelling ’Solaris’ in première (7 t/m 9 februari).

Holland Festival opent 25 januari met de galavoorstelling ’Source of Inspiration’ met onder meer hoogtepunten uit het festivalprogramma. Tijdens de opening zal ook voor de vijfde keer de Jirí Kylián Ring worden uitgereikt.

Festival

Holland Dance Festival, van 25 januari t/m 16 februari in Den Haag. Voor een uitgebreid programma: www.holland-dance.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.