Fijn prentenboek van Claire Freedman

Nanska van de Laar

Er zijn een aantal redenen om 'De gote gevaarlijke grompel' een heel fijn prentenboek te noemen: Het is een grappig verhaal, de tekeningen zijn prachtig, het doet een beetje denken aan ’De Gruffalo’, het is vertaald door Bette Westera, een van de beste vertaalsters op rijm én de pagina’s ruiken echt heerlijk. Er zouden vaker boeken op dit papier moeten worden gedrukt. Je blijft er aan snuffelen!

Dit is een prentenboek dat kinderen niet alleen zelf jaren in de kast zullen laten staan, maar ze zullen het ook bewaren voor hun eigen kinderen. Ook voor ouders is dit een heel prettig voor te lezen boek, omdat het ritme zo goed klopt. Dat is bij veel boeken op rijm nog wel eens anders.

Muis zegt op een dag: ’In een griezelig huis op een heuvel woont een Grompel’. Niemand heeft hem ooit gezien en dus raden de dieren hoe hij er wellicht uit zal zien. Ze besluiten hem die nacht een bezoekje te brengen. Bij het inpakken van de rugtas roept er eentje: ’Pak een cupcakeje, gauw, want de Grompel heeft trek, zeker weten!’ Het is dit soort humor dat kinderen ongetwijfeld naar dit boek zal trekken.

Als ze dichterbij komen, knijpen de dieren hem toch een beetje. Hond en Poes horen voetstappen. Wat als hij nou opeens verschijnt? Maar Muis is nergens bang voor.

Dan zijn ze binnen, in het grote, donkere huis en horen ze gesnurk vanuit een kamer. Ze zien een reusachtig monster in bed liggen. Maar is hij wel echt zo eng? Dat valt erg mee, zo blijkt.

Jeugd

Claire Freedman: De grote gevaarlijke grompel.

Uitg. Querido, €14,99. Vanaf vier jaar. Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.