Advocaten: 'Wethouder werd in corruptieonderzoek Haarlemmermeer gespaard'

Jacob van der Meulen
Haarlem

Toenmalig wethouder Jeroen Nobel en de gemeente Haarlemmermeer zijn ten onrechte gespaard in het onderzoek naar corruptie rond de Waterwolf.

Dat stellen de advocaten van verdachte Ton B., een onderaannemer die steekpenningen zou hebben gegeven in ruil voor opdrachten door het gemeentelijk bedrijf voor onderhoud en groen.

Op basis van het dossier dat ten grondslag ligt aan het lopende Waterwolfproces en eigen waarnemeningen zegt advocaat Nancy Dekens het vreemd te vinden dat de destijds verantwoordelijk wethouder Nobel (PvdA) 'volledig de dans ontspringt'. ,,Terwijl betrokkenen hem wel degelijk een rol toedelen. De politiek en de gemeente als geheel zijn in het onderzoek echter volledig uit de wind gehouden. De onderste steen is niet bovengehaald.''

Verre

Tegenover de rechter-commissaris zou Nobel volgens collega-advocaat Eline Groenendaal hebben verklaard dat hij zich altijd verre van de Waterwolf zou hebben gehouden. ,,De zaak was via de pers inmiddels groot geworden. Logisch dat je dan zoiets zegt, maar niet als je naar het dossier kijkt. De gemeente, inclusief Jeroen Nobel, gaven wel degelijk opdrachten.''

Belasting

Volgens de advocaten wilde Nobel ook kunstmatig het vermogen van de Waterwolf omlaag brengen, zodat er minder belasting hoefde te worden betaald. Daarvoor moesten facturen worden opgesteld voor werk dat nog moest worden uitgevoerd. In de Waterwolf-affaire spelen facturen voor niet of slechts gedeeltelijk uitgevoerd werk een belangrijke rol.

Verdachte Ton B. heeft spijt van zijn handelen en wil een taakstraf uitvoeren.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.