Draaibrug Schiphol nog maanden afgesloten

Bart Boele
Schiphol

De Schipholdraaibrug over de Ringvaart bij Schiphol-Oost blijft nog maanden buiten gebruik. Een verzakking bij het landhoofd (waar brug en weg elkaar ontmoeten) aan de Haarlemmermeerse kant van het water maakt de brug al sinds februari onbruikbaar voor autoverkeer.

Door de verzakking is een metersgroot gat ontstaan. Daarover is een lange plaat gelegd, zodat fietsers en voetgangers nog wel van de oversteek gebruik kunnen maken.

Om de brugverbinding stabiel te houden heeft de provincie Noord-Holland speciale balken geplaatst. De stabiliteit van de brug wordt regelmatig gecontroleerd.

Volgens de provincie is de oorzaak van de verzakking onder andere veroorzaakt door een veel zwaardere belasting van verkeer door de jaren heen dan waarop bij de bouw van de brug in 1937 was gerekend. De draaibrug zelf is enkele jaren geleden al vervangen. Nu blijkt het landhoofd te bezwijken.

De situatie is inmiddels uitvoerig bekeken, maar blijkt dusdanig complex dat een reparatie nog maanden op zich laat wachten. Het onderzoek naar de mogelijkheden duurt naar verwachting nog tot begin 2015.

Sinds afgelopen zomer is de route voor het autoverkeer al aangepast. Verkeer dat vanaf Schiphol-Oost naar de A9 richting Utrecht wil, kan de in 2013 aangelegde route over de draaibrug niet volgen. Het wordt omgeleid naar de vlakbij gelegen oprit vanaf de Schipholweg.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.