Klassiek talent laat in Haarlem van zich horen tijdens TIHMS

Fernando Costa speelt samen met tweelingbroer Luis© Claudia Moura

Eszter Karasszon© Kata Karasszon

Oskar Kaiser© Marco Mehl

Istvan Lajko© Peter Herman

Esther Lefebvre.© Tomas Fernandez

Natsumi Ohno© Publiciteit

1 / 6
Leontien van Engelen
haarlem

The International Holland Music Sessions bestaan sinds eind jaren tachtig. Tot en met 15 augustus worden concerten en openbare masterclasses gegeven door 110 jonge talentvolle musici uit 36 landen op verschillende historische locaties in Noord-Holland en Friesland.

Sinds drie jaar is ook Haarlem een van de concertsteden. Gisteren vond de eerste van vijf concertavonden plaats in de Lutherse kerk. Ook de vier volgende woensdagen (22, 29 juli en 5 en 12 augustus) staan er concerten op het programma in het karakteristieke kerkje aan de Witte Herensstraat 22 in de Spaarnestad.

Akoestiek

Perry Reitsma, sinds 2001 directeur van TIHMS, is blij met de Lutherse kerk als podium. ,,De akoestiek is prachtig en het is een mooie, kleine locatie.’’ Het festival moet nog groeien in Haarlem, merkt hij. ,,Er is wat minder animo voor de concerten in vergelijking met andere steden terwijl er echt prachtige muziek te horen is.’’

Op het programma staan optredens van cellisten, pianisten, violisten en pianotrio’s. En dat is een bewuste keuze, vertelt Reitsma.

,,We hebben besloten om minder in de breedte te werken, want dat geeft heel veel gedoe. In het verleden hadden we ook bijvoorbeeld altviool, fluit, zang en klarinet. Dat is gewoon teveel en daarom focussen wij ons op deze drie instrumenten.’’

Elke avond treden in Haarlem drie verschillende musici op. Voor de pauze is er een duo-optreden waarbij een jonge getalenteerde musicus wordt begeleid door een ervaren pianist.  Na de pauze volgt dan een solo-optreden van een tweede pianist.

22 juli

Woensdag 22 juli komt celliste Eszter Karrasszon uit Hongarije. Uit dat land is ook haar begeleider, pianist Imre Dani, afkomstig. Het tweede deel van het concert wordt verzorgd door Kyoko Hirota (eveneens piano) uit Japan. Op het programma staan werken van Brahms, Beethoven, Schumann en Rachmaninoff.

29 juli

29 juli is het podium in de Lutherse kerk gereserveerd voor Oskar Kaiser (Duitsland, viool) die samen speelt met Natsumi Ohno (piano, Japan). Na de pauze neemt Alexandra Shcherbakova (Rusland) plaats achter de piano. Er worden stukken gespeeld van Beethoven, Ysaÿe, Schumann en Liszt.

5 augustus

Op 5 augustus worden werken van J.S. Bach, Brahms, Stravinsky, Beethoven, Mendelssohn en Chopin ten gehore gebracht door de Franse celliste Esther Lefebvre, begeleid door pianist Istvan Lajko (Hongarije) met in het tweede deel van de avond een optreden van pianist Urban Stanic (Slovenië).

12 augustus

Het laatste concert in The International Holland Music Sessions in Haarlem vindt plaats op woensdag 12 augustus. Dan speelt in de Lutherse kerk de - volgens Reitsma zeer getalenteerde - Portugese tweeling Fernando (cello) en Luis Costa (piano). Vinsenso Julius Pratama Husin (Indonesië, piano) sluit deze laatste avond af. Werken van Debussy, Freitas Branco, Beethoven, Mendelssohn en Liszt staan op het programma. Alle concertavonden in de Lutherse kerk beginnen om 20.30 uur.

Lezerskorting

Lezers van deze krant kunnen met 20 procent korting naar een concert of een masterclass. Stuur een mail met de concerten die u wilt bezoeken en uw naam- en adresgegevens naar haarlemsdagblad@tihms.com. Alle concertinformatie staat op www.tihms.com.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.