Rechter beveelt bouwstop Herensingel

Kees van der Linden
Haarlem

Projectontwikkelaar De Berg Vastgoed die appartementen aan het bouwen is aan de Herensingel moet van de rechter de bouw nog deze week staken.

Dat is de uitkomst van een kort geding, aangespannen door buurman Thomas de Vet. De projectontwikkelaar heeft voor de vensters van de woning van De Vet, die woont op nummer 71, een blinde muur van zeven meter hoogte opgetrokken. De Vet is daardoor licht en uitzicht kwijtgeraakt.

'Ernstig'

Volgens de rechter hoeft de buurman de nieuwe situatie niet te accepteren omdat zijn uitzicht 'ernstig is aangetast', aldus het vonnis.

De Vet spande afgelopen vrijdag een kort geding aan tegen de projectontwikkelaar, waarin hij niet alleen een bouwstop verzocht, maar ook sloop eiste van wat er tot nog toe naast zijn woning is gebouwd. De eerste eis werd door de rechter deels ingewilligd, de tweede afgewezen.

Tot zijn ergernis zag De Vet de projectontwikkelaar tijdens de bouwvakantie in hoog tempo doorbouwen, ondanks het feit dat hij bij de gemeente bezwaar had gemaakt tegen de komst van de appartementen.

Tot opluchting van De Vet is de bouwstop inderdaad opgelegd, al is er voor de projectontwikkelaar een mogelijkheid geschapen om daar nog onderuit te komen.

Als De Berg Vastgoed deze week een fonds van 40 duizend euro creëert waarmee de woning van De Vet kan worden aangepast om het verlies aan licht en uitzicht te compenseren, mag hij doorbouwen. Een nieuw venster zou een oplossing kunnen zijn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.