Kringloopbedrijven verbijsterd over plan Paswerk

Winkel van Rataplan in de Zijlstraat in Haarlem. Foto Margot Klompmaker

Margot Klompmaker
Haarlem

Onbegrijpelijk en vol risico’s. Dat vinden kringloopbedrijven uit Haarlem en omgeving van het plan van de gemeente Haarlem om twee nieuwe kringloopwinkels op te zetten. In de twee winkels moeten Spaarnelanden en Paswerk samenwerken. Zij krijgen het alleenrecht om textiel en huisraad in te zamelen. De bedoeling is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen.

Een groot aantal kringloopbedrijven in de regio heeft inmiddels protest bij de gemeente aangetekend. Als het plan doorgaat kunnen zij hun deuren wel sluiten en staan hun medewerkers - ook kwetsbare mensen met een arbeidshandicap - op straat.

De bedrijven begrijpen het voorstel niet. ,,Ik heb plek zat voor mensen met een arbeidshandicap’’, zegt Ruud Antonisse van de stichting Juttersdok, met winkels in Haarlem, Haarlemmermeer en Amsterdam. Ook Gert-Jan Dekker van Rataplan zegt werk te hebben voor de medewerkers van Paswerk in hun twee winkels in Haarlem.

Antonisse en Dekker begrijpen niet dat de gemeente Haarlem zo’n groot risico neemt. ,,Spaarnelanden en Paswerk hebben een veel te gedateerd businessplan gepresenteerd. Het is ook onbegrijpelijk dat Haarlem de inzameling van textiel gratis weggeeft. Met textielbakken op straat kan een gemeente veel geld verdienen. Als het plan mislukt moet de stad ervoor opdraaien, de belastingbetaler dus.’’

zie ook 'Paswerk wilde geen banen bij Rataplan'

het complete verhaal in de krant van dinsdag met ook een reactie van de wethouder

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.