Woede over laffe beroving van hoogbejaarde zieke man in Haarlem

Foto Michel van Bergen

Jacob van der Meulen
Haarlem

De gewelddadige beroving van een hoogbejaarde buurtbewoner leidt tot woede onder bewoners van de Nemelaar in Molenwijk.

De Nemelaar is een smal straatje, gebouwd naar de idealistische stedenbouwkundige inzichten van de jaren zeventig. Er moest een mix van bewoners komen. Gezinswoningen en daartussendoor ook seniorenwoningen met wonen en slapen op de begane grond. De straatjes zijn veelal autovrij, alleen met een scootertje kun je er ongestoord doorheen razen. Vluchtwegen zijn daarmee rijkelijk voorhanden. De ideale woonomgeving van de jaren zeventig is veertig jaar later daardoor een stuk onveiliger geworden.

In een van de seniorenwoningen aan de Nemelaar woont de 89-jarige Freek. Zijn achteromgang met in de tuin zijn 45 km-voertuig is nu met politielinten afgezet. Dat weerhoudt een cameraploeg niet de tuin binnen te gaan.

Slaapkamerraam

Met de warmte van het afgelopen weekeinde besluit Freek het raam van zijn slaapkamer open te laten. Hij is al tijden ziek en verzwakt. Het open raam en zijn lichamelijke toestand blijven niet onopgemerkt. Een buurman verderop die net van vakantie is teruggekomen valt het op. Niet zo handig denkt hij. Dat raam kun je 's nacht beter dicht doen. Anderen zien het open raam ook. Zoals een grote, licht getinte man met donker haar en lichte kleding. Hij besluit toe te slaan. Tussen zaterdagnacht en maandagochtend weet hij de seniorenwoning makkelijk binnen te dringen. De hoogbejaarde Freek verzet zich met alle krachten die nog in hem zijn. Hij raakt ernstig gewond.

Kostbaarheden

Op maandagochtend merken buren op dat de gordijnen bij Freek de gehele dag gesloten blijven. Ze lichten zijn familie in die eind van de middag poolshoogte komt nemen. Ze treffen een zwaargewonde Freek aan en alarmeren de politie. Uit de woning wordt een aantal kostbaarheden vermist.

De overbuurman van Freek vertelt dat er vaak wat vreemde types in de straat rondhangen. ,,Jongeren die hier helemaal niets in de buurt te zoeken hebben. Ze geven ook overlast. Ik ken de straat en ik weet wat het verschil is tussen gezellig een beetje rondhangen en ander gedrag. Maar de politie bellen heeft niet zoveel zin. Ze zijn zo weer alle kanten opgevlucht.''

Thuiszorg

Een jongeman met scooter stopt bij de buren van Freek en belt aan. Niemand doet open. ,,Ik ben van de thuiszorg en nu durft ze blijkbaar niet meer open te doen. Ik ga ook niet achterom want dan schrikt ze natuurlijk helemaal.'' Maar weer even met het kantoor gebeld.

Een vrouw woont met haar tieners aan de Nemelaar. ,,Ik ben hier zelf opgegroeid en zes jaar geleden weer teruggekomen. Het is gewoon een fijne buurt. Veel vrienden uit mijn jeugd komen ook terug. En dan gebeurt dit. Wat een ontzettend laffe daad om een man te beroven die al zo ernstig ziek is.''

Ontdaan

De politie verricht woensdag aanvullend onderzoek in de woning. Inmiddels wordt niet uitgesloten dat er meer daders bij de zaak betrokken waren. Dat er bijvoorbeeld eentje op de uitkijk heeft gestaan. Politiewoordvoerder Esther van Tunen vertelt dat het onderzoek lastig is. ,,Het slachtoffer is volledig ontdaan door het gebeurde en kan zich er niets meer van herinneren. Daardoor is het vaststellen van het tijdstip van de overval en het opstellen van een signalement erg moeilijk.''

Tips

Wie afgelopen weekeinde iets verdachts heeft gezien in de omgeving van de Nemelaar kan bellen met het overvalteam: 0900-8844.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.